// you’re reading...

Актуално

Предисторията на „Макдоналдс“

снимка: интернет

В предишната статия разгледахме начина на управление на макдоналдс но сега ще се върнем малко по назад. Още от самото раждане не идеята.

Рей Крок е основателя на Макдоналдс но всъщност идеята за концепцията на ресторантите не била негова.

Историята започва в ресторант в Сан Бернадино, Калифорния през 1948 г.

Тогава собствениците на ресторанта Мак и Дик Макдоналд имали доста добри доходи от на пръв поглед напълно обикновен ресторант. Тяхната философия обаче била лимитирано меню на ниски цени и систематизиран кухненски процес. По този начин имали възможност да обслужват повече клиенти за по малко време. След като през 1940 г. отварят първия ресторант само за няколко години се разрастват.

През 1954г. Рей Крок се запознал с братята Макдоналд и останал удивен колко бързо хората си купували храна и без да се бавят си тръгвали. Заключил, че хората се нуждаят от качество но преди всичко от бързо обслужване. Веднага подписал договор с Мак и Дик, като взаимствал всичко от идеята на двамата братя, дори и името, а по късно купува и компанията.

снимка: интернет

Още на следващата година Рей Крок открил своя първи ресторант в Дес Плейнс, Илинойз. Успехът бил моментален, като в рамките на няколко години „Макдоналдс” се разрастнал из цял САЩ. Истинския възход на компанията идва през 1967 когато за първи път Рей отваря ресторант извън САЩ -  в Канада и оттогава започва развитието на фирмата в международен мащаб до такава която я познаваме днес.

www.investbg.net

Вижте и първата статия за „Макдоналдс“

Discussion

No comments yet.

Post a comment