// you’re reading...

Актуално

Рей Крок и успеха на Макдоналдс

снимка: keyvive.com

Всички сме чували за Макдоналдс но не и на Рей Крок. Запомнете това име, защото това е основателя на веригата за бързо хранене Макдоналдс.
„Макдоналдс” вече е една от най-известните световни бранд марки. За това е доказателство и спонсорството на компанията за Олимпийските игри до 2012 г.
Как Рей Корк е създал цялата тази империя разпростираща се по цялата планета и как печалбите непрекъснато се увеличават. Отговора е с уникална стратегия която ще разгледаме по долу в статията. Нека само отбележим, че много други световно известни марки взаимстват от идеята на Рей за Макдоналдс сред които е и „Бъргър Кинг”

В началото нека започнем с един пример:
През 1974 г. помолили Рей Крок да говори пред студенти по бизнес администрация в тексаския университет в Остин. След силната и вдъхновена реч Крок попитал студентите в коя сфера на бизнеса е той. Всички присъстващи се изсмели. Тъй като никой не отговорил, той повторил въпроса си. Студентите се изсмели отново и най-накрая един смелчага извикал: „Рей, кой в света не знае, че си в бизнеса с хабмургери.“ „Точно така си мислих, че ще отговорите. Дами и господа, аз не съм в бизнеса с хамбургери. Моят бизнес е недвижимото имущество“, усмихнат обяснил Рей Крок.
В момента „Макдоналдс“ е един от най-големите еднолични собственици на недвижими имоти в света.

Просто но ефективно най-големия актив на Рей не е веригата „Макдоналдс” а земята под ресторантите. Корк е искал да се занимава с недвижимо имущество но за да може да ги задържи и съответно да купува нови се е нуждаел от добра концепция на управлението на земите. Така създава Макдоналдс – верига от ресторанти всичките еднакви и с едно и също меню, лесни за репродуциране и управление, но изкарващи достатъчно пари, за да изплащат имотите, в които оперират. Гениално решение, което създава най-голямата верига за бързо хранене в света.

Макдоналдс разполага с 30000 ресторанта в над 100 страни. Продажбите на веригата за година се отценяват на милярди долари. През 2007 продажбите на компанията са 23 милиарда щатски долара.
Уникалната делови отношения между компанията, нейната франчайз получатели и доставчици е ключът към успеха McDonald’s през годините. Бизнес моделът позволява на Макдоналдс да играят съществена роля в общностите, в които служат.  

Макдоналдс следват 5 фактора които ги изкачват на върха: хора, продукти, място, цената и промоцията. Всеки по отделно е безмислен но взети заедно те привличат все повече клиенти.

„Мястото” обърнете внимание на разположението на ресторантите. Все на централни места с колкото се може по голям поток на хора. А колкото повече хора минават край ресторанта толкова повече ще влязат.

„Продукти” В началото компанията се концентрира върху закуската, предлага пилешко а малко по късно и други видове месо. Въвежда напитките, кафе безалкохолни, а по късно и бира.

„Промоцията” Почти непрекъснато в Макдоналдс има най-различни промоции. Това действа като магнит за все повече клиенти, а и за повече продажби.

Какво да кажем за продуктите много хора не ги одобряват но е факт, че се продават.

Компанията създават McCafe’s в близост до действащите си обекти с което увеличава печалбите си. Обучението на служителите си е нещо което Макдоналдс не поцденяват. Като се започне с набирането и обучението и всички водещи до ръководството и управлението.
Компанията непрекъснато инвестира средства в обновяването на своите ресторанти, като и в качестово на храната.
Макдоналдс са една от компанията които инвестира непрекъснато и в диалога с клиента. Стреми се към пълна прозрачност.

Ето какво може да се постигне с една прекрасна стратегия на един напълно обикновен човек. Някои ще кажат, че не харесват макдоналдс заради храната която предлагат. Е добре ние от investbg.net Ви питаме можете ли да направите по хубав сандвич от тези в Макдоналдс?
Ако отговора е „да” тогава защо Макдоналдс има оборот за милярди, а вие не?

Това, че стратегията на Корк е иделана говори още това, че точно сега когато всички компании правят съкращения на персонала, Макдоналдс го повишава.

Investbg.net

Discussion

3 Responses to “Рей Крок и успеха на Макдоналдс”

  1. Браво на човека

    Posted by ani | 22.09.2010, 19:07
  2. За периода януари – март 2010 г. печалбата на „Макдоналдс“ се е увеличила с 11% до 1.09 млрд. долара

    Posted by admin | 22.09.2010, 19:34

Trackbacks/Pingbacks

  1. [...] статия разгледахме начина на управление на макдоналдс но сега ще се върнем малко по назад. Още от самото [...]

Post a comment