// you’re reading...

Проба

Абсолютен рекорд отчете САЩ на пазара на наеми: цените се качиха с 12% за година

Цените имоти и наемите се покачват с тревожни темпове на много жилищни пазари по света. Според последни данни наемите ще бъдат още по-недостъпни през 2022 г. в САЩ.

През януари наемател в Америка плаща средно 1374 долара за апартамент с една спалня според Zumper. Това представлява ръст от 12%, спрямо миналата година, когато наемателите плащат около 1217 долара. Ръстът представлява нов рекорд.

„Двуцифреният ръст значи само едно – невероятни увеличения на цените навсякъде“, пишат анализаратоеи на Zumper, цитирани от Business Insider.


Пазарът на имоти в САЩ нуждае от още 1,5 милиона жилища, за да се върне към нормалните нива

Пазарът на имоти в САЩ нуждае от още 1,5 милиона жилища, за да се върне към нормалните нива

Наскоро на жилищният пазар се появиха признаци на охлаждане

След стабилния растеж през 2021 г., инфлацията през декември беше най-високата от почти четири десетилетия. Американците усещат тежестта в портфейлите си, особено по отношение на разходите за жилище. Достъпността на жилищата намалява от години и инфлацията не е добър приятел на бъдещите купувачи. Наемите вероятно ще станат още по-скъпи през следващите месеци.

Недостигът на жилища повишава цените на наемите

5,24 милиона жилища не достигат нажилищния пазар в Америка, за да се задоволи апетита за покупки, а строителството на нови имоти е с най-бавните си темпове от 1995 г. Ясно е, че спадът в жилищното строителство оказва допълнителен натиск върху цените.

Средната продажна цена на жилище се е увеличила с 16,9% през 2021 година, на годишна база, което е най-високият регистриран ръст в история от 1999 г., според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Продажбите на жилища също са се увеличили с 8,5%, което е най-силната година от 2006 г.

„По-голямото търсене дава шанс на наемодателите да повишат наемите и те не го изпускат“, смята старши икономист на Realtor.com Джордж Ратиу.

Само по-високите разходи за дървени материали вдигат с 30 000 долара цената на средно еднофамилно жилище и са повишили цената на неама на нов апартамент с над 90 долара, коментира икономист от Асоциацията на брокерите в Америка.


Продажбите на луксозни жилища в САЩ са на рекордно ниво през 2021-а. Рупърт Мърдок купи най-скъпия имот

Продажбите на луксозни жилища в САЩ са на рекордно ниво през 2021-а. Рупърт Мърдок купи най-скъпия имот

Експерти казват, че никога не е имало такъв интерес досега

Достъпността намалява както за собствениците на жилища, така и за наемателите. Смята се, че все повече американци се отказват от покупка на имот и цените за наем могат да постигнат нови рекорди през 2022 г.

Article source: https://money.bg/property/absolyuten-rekord-otchete-sasht-na-pazara-na-naemi-tsenite-se-kachiha-s-12-za-godina.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment