// you’re reading...

Проба

Експерти: Растежът на долара ще се усили през 2022-а

В началото на валутната търговия в четвъртък щатският долар се засилва спрямо еврото, йената, британската лира и повечето основни световни валути.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се повишава с 0,11%, докато по-широкият индекс на долара WSJ расте с 0,12 %.

„Очаква се доларът да се засили през първата половина на 2022 г., тъй като е вероятно Фед най-накрая да прекрати програмата си за изкупуване на активи през март и да започне да повишава лихвите през юни“, каза Наоя Ошикубо от Sumitomo.

Към 11 часа българско време курсът на долара спрямо общата европейска валута се покачва с 0,44% – до $1,1301 за евро в сравнение с $1,1349 за евро в края на предишната сесия.

В същото време американската валута се разменя срещу японската на ниво от 115,17 йени за долар спрямо 114,95 йени за долар при закриването на търговията в сряда. Доларът се засили до четириседмичен връх поради по-слабото търсене на защитни активи като йената и очакванията, че различията в паричната политика на централните банки в САЩ и Япония ще се увеличат.

Банката на Япония даде да се разбере, че е готова да започне нормализиране на паричната политика по-късно от другите централни банки в света на фона на по-ниска инфлация, отколкото в другите развити страни, пише Trading Economics. Тази позиция на Централната банка се подкрепя от правителството на страната, което миналата седмица одобри рекорден бюджет за следващата фискална година в размер на 107,6 трилиона йени (930 милиарда долара).

Британската лира стерлинг в четвъртък сутринта по отношение на американската валута, загуби 0,26% и се търгува по $1,3456 за паунд в сравнение с $1,3490 за паунд в края на предходния работен ден.

Article source: https://money.bg/finance/eksperti-rastezhat-na-dolara-shte-se-usili-prez-2022-a.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment