// you’re reading...

Проба

Край на евтиното месо в Германия?

Месото и млечните продукти да поскъпнат 3-4 пъти? Разбира се, това звучи като кошмар за потребителите. Не случайно в момента в Германия се води разгорещена дискусия около идеите на министъра на селското стопанство Джем Йоздемир. Както е добре известно, големите кланици и големите търговски вериги съумяват да поддържат ниски цени на месото главно благодарение на евтината и непретенциозна работна ръка от Източна Европа, както и защото не обръщат голямо внимание на правата на животните и опазването на околната среда.

Германците се хранят нездравословно?

„Понякога имам чувството, че едно добро смазочно масло за германците е по-важно от доброто олио за салатата“, пошегува се пред „Билдцайтунг“ министър Йоздемир, който, впрочем, сам е вегетарианец. А иначе той съвсем сериозно смята, че средният германец се храни нездравословно. Повече от половината хора в страната са с наднормено тегло, припомни Йоздемир и обясни, че това се дължи на прекалената консумация на захар, мазнини и сол. Министърът възнамерява да наложи задължителни ограничения върху тези продукти.

Джем Йоздемир си е поставил и друга важна цел: да повиши качеството на храните и да се пребори срещу некачествените и поради това евтини хранителни стоки. Според него ниските цени, които налагат големите търговски вериги, разоряват фермерите, увреждат добруването на животните и съсипват климата и разнообразието на видовете. Йоздемир е категоричен: цената на храните трябва да отразява „екологичната истина“.

Кристоф Минхоф, президент на германската Федерация по храните, казва пред ДВ, че хранително-вкусовата промишленост в страната отдавна полага усилия нейните продукти да бъдат устойчиви и климатично неутрални. „Никой не желае да произвеждаме още повече месо от изтезавани животни“, заявява той. И недвусмислено посочва проблема: Всичко това струва пари, а не е ясно кой ще ги плаща: производителите, клиентите или всички данъкоплатци?

5-6 пъти по-скъпо месо?

През лятото една специална правителствена комисия вече формулира целите, които сега си поставя и министър Йоздемир: да се намали консумацията на месо и да се засилят мерките за опазване на климата и за добруването на животните. Като начало това означава, че един килограм телешко месо трябва да струва 5-6 пъти повече, тоест – германците да плащат по 80 евро за килограм вместо сегашните около 13 евро. Според същото изчисление на споменатата комисия, млечните продукти трябва да поскъпнат 2-4 пъти.

Комисията констатира освен това, че индустриалното селско стопанство всяка година нанася екологични щети за около 90 милиона евро и предложи годишно да се инвестират между 7 и 11 милиарда евро за преминаване от индустриално към екологично селско стопанство.

А какво мислят самите фермери? Райнхард Юнг, ръководител на независимото сдружение „Свободни фермери“, казва в интервю за ДВ: „Ако потребителите трайно търсят повече регионални храни и такива, произведени по устойчив начин, това ще увеличи не само общото удовлетворение, но и парите, които изкарват фермерите.“

По най-болезнения въпрос – за увеличението на цените, той смята, че има смислено решение: „Ако успеем вместо към големите търговски вериги, големите кланици и големите млекопреработватели да пренасочим част от парите към производителите, потребителят няма да бъде принуден да плаща чак толкова високи цени.“

Промените няма да са лесна работа

Германската Асоциация на фермерите, която е доста по-голяма и по-влиятелна лобистка организация, не вярва, че толкова лесно може да се прокарат закони срещу големите монополи. „Фермерите са поставени под силен натиск, защото търговските вериги им извиват ръцете“, казва в интервю за ДВ заместник-председателят на Асоциацията Удо Хемерлинг. „А международният опит показва, че органите по защита на конкуренцията много рядко успяват да прекършат волята на големите компании“, добавя той. Тъкмо поради това Хемерлинг предлага някои не толкова амбициозни, малки стъпки. Например: държавата да дава бонуси на онези фермери, които повече се грижат за правата на животните и защита на околната среда. Като имаме предвид целите, които си поставя Джем Йоздемир, такава мярка изглежда неизбежна. В същото време обаче третият коалиционен партньор в правителство, либералната СвДП, не гледа с добро око на подобни извънпазарни инструменти.

А пък социалдемократите, които са най-силната партия в правителството, излъчила и новия канцлер Олаф Шолц, съвсем естествено се тревожат от опасността, че увеличаването на цените на месото и млечните продукти най-тежко ще засегне хората с ниски доходи. Не случайно вече се чуват призиви държавата да изплаща на най-бедните и допълнителни компенсации заради увеличените цени на храните.

Article source: https://money.bg/economics/kray-na-evtinoto-meso-v-germaniya.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment