// you’re reading...

Проба

Експерт: Цените на жилищата в България ще растат и догодина

Годината завършва с покачващи се цени на недвижимите имоти, не само у нас. Ръстът на цените на жилищата у нас е 12% на годишна база през 2021 година. Това заяви експертът в сектора на недвижимите имоти и един от основателите на компания за дигитализация на имотния бранш Георги Павлов пред БНТ.

„Причината за глобалното повишение на цените на имотите е политиката на Централните банки, в частност при нас на Европейската централна банка, които напълниха всички финансови институции с много пари, те започнаха да кредитират много активно, като за тази година имаме 30 на сто ръст на ипотечното кредитиране като обеми, което е грандиозен ръст“, заяви той, цитиран от БНР.

По думите му при подобно ниво на кредитиране би могло да има има още по-висок ръст на цените, „така че ще има още да слушаме за повишаване на цените на имотите“, заяви Павлов.

„Причината е в политиката на банките, които са свръхликвидни, като през пандемията количеството на обемите на депозитите надхвърлиха за пръв път 100 милиарда лева. Освен това лихвите са рекордно ниски“, отчете още експертът на недвижимите имоти.

Според него съдбата на празните офис сгради ще се промени. Те ще могат да се ползват например от малки поликлиники, а промяната на регулацията за детските градини, което им позволява да са на партерните етажи на жилищни или административни сгради, ще доведе до създаването на нови детски градини, още повече че, новите сгради са в хубава паркова среда, допълни експертът.

Наскоро Диана Митева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България заяви пред Money.bg, че ниските лихвени проценти по жилищните кредити не са първостепенният фактор за търсенето на имоти. „Върху този пазар влияят и фактори, които имат по-скоро дългосрочен характер и не се влияят от цикъла на цените на жилищата в определен момент. Необходимостта от първо жилище за млади семейства, например, постепенното възстановяване на икономиката, ръстът на доходите през последните години, очакваното нормализиране на пазара на труда и очакванията за нарастване на заетостта влияят допълнително върху търсенето на жилища“.

Article source: https://money.bg/economics/ekspert-tsenite-na-zhilishtata-v-balgariya-shte-rastat-i-dogodina.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment