// you’re reading...

Проба

Рекордните $1 трилион бяха вложени в ETF-и от началото на 2021 година

Исторически висока сума е вложена в борсово търгуваните фондове (ETF), пише The Wall Street Journal. Тазгодишните входящи потоци към ETF предложенията по света прехвърлят $1 трлн. за първи път в историята. За сравнение, миналата година те достигнаха $735,7 млрд., по данни на Morningstar.

Инвестициите в ETF, заедно с повишаващите се цени на акциите, увеличиха активите на борсово търгуваните фондове до почти $9,5 трлн. — или два пъти повече спрямо края на 2018 г.

По-голямата част от новите средства се влива в американски фондове с ниски такси, които следят основните индекси, и които са управлявани от гиганти като Vanguard, BlackRock и State Street. Общо, трите мениджъра контролират над три четвърти от вложените в американски ETF активи.

Повишеният интерес към ETF идва на фона на повишението от 25 процента на SP 500, както и заради липсата на алтернативи с добра доходност.

Той кара мениджърите на активи да пускат на пазара нови и нови продукти, с които да привлекат инвеститорите. Някои от тях например се концентрират върху отделни ниши на пазара — например VanEch пусна ETF, който след хранителната индустрия.

Други компании преобразуват взаимни фондове в активни борсово търгувани фондове. Трети пък пускат ETF-и, които имитират популярни взаимни фондове, като Magellan и Blue Chip Growth на Fidelity.

Тази година инвеститорите влагат и рекордните $84 млрд. в ETF, които подбират комбинация от активи в търсене на по-висока доходност от тази, която репликиране на основните индекси носи.


Най-големите американски компании изхарчиха $230 милиарда за собствени акции за три месеца

Най-големите американски компании изхарчиха $230 милиарда за собствени акции за три месеца

Очаква се ръстът при обратното изкупуване да се задържи

По данни, събрани от etfdb.com, това са десетте най-големи борсово търгувани фонда по активи:

Article source: https://money.bg/finance/rekordnite-usd1-trilion-byaha-vlozheni-v-etf-i-ot-nachaloto-na-2021-godina.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment