// you’re reading...

Проба

Пламен Данаилов: Най-големият участник в икономиката липсва у нас

На България и е нужно работещо редовно правителство. Икономиката ни е стабилна, но това е и добра, и лоша новина. През третото тримесечие нашата икономика нарасна с 0,4% – най-ниското, регистрирано в ЕС ниво. Средното ниво за съюза е 3,9%, а в еврозоната 3,7%. Икономиката на съседката ни Румъния порасна с 8% на годишна база.

Най-големият участник в икономиката у нас липсва и това е държавата. Тя не участва през последните месеци и се усеща неизпълнението на капиталовите разходи. Това заяви финансовият експерт Пламен Данаилов от политическа партия ИТН в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му добрата новина е, че през ноември бюджетът е на излишък 540 милиона лева, което значи, че може да приключим на балансиран бюджет.

„Бюджетът ще бъде преработен, най-малкото защото имаме нови структура и състав на Министерски съвет. Най-малкото имаме нови първични разпоредители, две нови министерства, петима вицепремиери. В споразумението е заложено до края на януари да е приет бюджета за 2022 година и да е изготвена средносрочна рамка, върху която да се движим“, заяви той.

Според него да променяме данъчната политика през декември и януари и грешно.

„За страна като България бюджетът трябва да е готов най-късно август и да е одобрен около октомври настоящата година за следващата. Как да изготвим бюджет за следващата година, ако данъците  се поднасят в края на самата година?“

„Тази практика за промяна на данъците в края на годината трябва да спре. Трябва да бъдат обсъждани и съгласувани до средата на година, което ще даде предвидимост на бизнеса“, казва той.

„Грешно е и да се вдигне максималният осигурителен праг – това означава допълнително облагане на бизнеса, който плаща високи доходи“, заяви Данаилов.

По думите му България е сред икономиките с най-ниско икономически активно население – около 71%, а средното за ЕС е 73%. По статистика това е населението от 15 до 64 години – това са хората в трудоспособна възраст. Увеличение от 2% за нас е около 78 000 души, вкарани в икономиката. Ако се случи това и ги вкараме на минимална работна заплата от 700 лева, ще съберем данъци за близо 200 милиона лева на година. Това ще компенсира и няма да има нужда да се увеличава максималният осигурителен праг“, заяви той.

„От 2023 година ще влязат по-високо данъчни ставки за акцизите на европейско ниво. Трябва да се помисли кога трябва да бъдат въведени в България тези изисквания, защото, когато им дойде времето може би ще бъдем в предизборна обстановка, ако това правителство и този парламент изкара пълния мандат. Енергията, която е в началото на едно правителства, трябва да бъде използвана за реформи“.

Според Данаилов трябва да се анализира съкращаването на администрацията. Тя трябва да бъде по-ефективна.

Article source: https://money.bg/video/plamen-danailov-nay-golemiyat-uchastnik-v-ikonomikata-lipsva-u-nas-tova-e-darzhavata.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment