// you’re reading...

Проба

Трите световни хегемона и кой е най-малко уязвим от тях

Смята се, че основните два световни хегемона днес са САЩ и Китай, докато Русия е останала някъде встрани. Всъщност Америка и Китай влязоха в икономически клинч помежду си и тази суматоха наподобява безкрайните битки на палави момчета, които нямат край и победител.

В днешния свят ясно се виждат три геополитически сили – САЩ, Русия и Китай. Вярно, някой казва, че звездата на Америка залязва, а звездата на Китай изгрява, но това все още се пише с пръчка по водата. „Според мен, нито Америка ще падне, нито Китай ще се издигне. А причината е много проста.“, пише Михаил Слободин в статията си за zen.yandex.ru.

Факт е, че

икономиките на САЩ и Китай са много силно свързани и зависими помежду си

и е невъзможно тези връзки да бъдат прекъснати дори хипотетично. В това отношение нищо не пречи на Китай да се превърне в един от трите хегемона на света, но само икономически, а не военен, защото Китай не разполага с военни технологии, които биха могли да го превърнат във военен хегемон. Китай взема всички военни технологии от Русия, а самото китайско ръководство не крие, че отчаяно се нуждае от руски военни технологии.

Но проблемът на Китай в тази посока е, че той не взема определени технологии от Русия един път завинаги, а само за да ги използва. Просто е невъзможно на практика да се копира руски високотехнологичен продукт, както и американски такъв. Но американците никога няма да дадат на Китай военни технологии, така че в това отношение Китай винаги ще следва примера на Русия.

Въпросът за упадъка на Америка също е много спорен

защото в САЩ не се управлява от глупаци и те са наясно, че американската военна хегемония пряко зависи от икономическата хегемония на Китай. Това доста устройва американците, защото китайската икономика не е технологична, а потребителска. Тоест САЩ се интересуват много от евтин китайски гипсокартон и същите евтини китайски телевизори и телефони.

Ако американските лидери се опитат да затворят американския пазар за Китай и решат да произвеждат свои собствени продукти, те ще бъдат толкова скъпи за същото качество, че населението на САЩ просто ще се разбунтува. А как американците умеят да се бунтуват – вече знаем това. Американският бунт, макар и смислен, е също толкова безмилостен, колкото и руският.

По този начин, докато Китай доставя на САЩ евтини стоки за бита, нищо няма да се случи на САЩ. Супер печалбите от сътрудничеството с Китай няма да позволят на Америка да загуби военна хегемония, не е нужно да се тревожим за това. Двамата колоса ще се подкрепят един друг до края на века, въпреки всички търкания, които изглежда се наблюдават между двете държави.

И тогава отново се появява Русия

Смята се, че това е един от трите световни хегемона, но в същото време икономиката на този хегемон няма нищо общо нито с икономиката на САЩ, нито с китайската икономика. Тоест Русия е икономически напълно независима от всички други държави, за разлика от икономиките на Китай и САЩ.

Да, китайският продукт заля и руските пазари, но не толкова, колкото американските. И дори, ако евтин китайски продукт спре да навлиза на тези пазари, тогава няма да се случи нищо ужасно, защото има къде да се намери замяна – в съседната Турция, например. Турците също знаят как да правят отличен гипсокартон и телевизори, само че все още нямат пазари за тези свои стоки.

Като цяло руската икономика не зависи от външните пазари, като китайските компании, или от доставчиците, като американските. През годините на санкции Русия се научи да заместване на вноса и въпреки че досега това не работи толкова добре, колкото бихме искали, процесът е в ход и работата по грешките продължава. Във всеки случай руската икономика може да е примитивна като автомат „Калашников“, но и толкова ефективна, колкото се изразяват някои западни икономисти.

Русия може да си осигури всичко необходимо, с изключение на банани

И следователно, тя абсолютно не трябва да се превръща в икономически хегемон, с цената да зависи от някого. Но за който не знае за припомним, военен световен хегемон Русия е от времето, когато Съединените щати изобщо не съществуваха, а за дълго време Китай се чуваше само във връзка с китайски вази, които бяха внасяни оттам в Европа.

Така че може да се окаже, че в света има само един истински хегемон, а не трима. Другите двама хегемона не могат да го разберат сами и постоянно призовават Русия като свидетел или помощник. Но защо Русия трябва да се вписва към един от нейните конкурентни партньори? По-конкретно, не й е изгодно да вземе нечия страна, в противен случай тя моментално ще престане да бъде хегемон.

Силата на Русия е в това да дава надежди, без да обещава нещо на никого. Само в този случай тя ще може да получи най-високите дивиденти. И лидерите на Съединените щати и Китай изобщо не разбират това, като продължават да се обръщат към Русия, а не един към друг.

Но китайското и американското биещо се момче не иска да признае зависимостта си едно от друго, те чакат едно от тях първо да го признае другото за лидер. И това ще продължи, докато съществуват Америка и Китай.

Междувременно Русия укрепва позициите си и постепенно прави Китай и Америка зависими от нея по различни начини. Русия доставя оборудване на Китай, докато на Америка доставя някои много важни продукти, които не се предлагат в там, например уран и титан. Разбира се, това не е много, но достатъчно, за да се изисква лоялност от двата останали хегемони.

И какво друго трябва на Русия освен лоялност – за да не слагат пръти в колелото? Нищо повече. Това, което е необходимо, Русия ще вземе сама, докато другите двама хегемона се блъскат за дреболии и не пречат на главния хегемон да действа по негова преценка.

Article source: https://money.bg/politics/trite-svetovni-hegemona-i-koy-e-nay-malko-uyazvim-ot-tyah.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

август 2022
П В С Ч П С Н
« юли    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв