// you’re reading...

Проба

Българският представител в топ 10 на най-високите небостъргачите в Централна и Източна Европа

Централна и Източна Европа закъсняваше със строежите на небостъргачи, но изглежда започва бързо да наваксва. Кои са десетте от най-високите сгради в региона. Някои все още са в процес на изграждане.

Floreasca City Center в Букурещ

Снимка 555954

Източник: iStock

Сградата е най-високата в Румъния – 137 метра. Завършена е през 2013 г., и има 37 етажа и застроена площ от 214 000 квадратни метра. Използва се предимно за търговски цели, но има и ресторант на най-горния етаж. На партера сградата предлага търговски и развлекателен център.

Въпреки че се намира в северните покрайнини на Букурещ, до сградата може да се стигне бързо чрез метро.

Europa Tower във Вилнюс, Литва

Снимка 555956

Източник: iStock

Тази 153-метрова сграда е най-високата в Вилнюс. Има 33 етажа и повечето от площите са търговски. Сградата беше официално открита през май 2004 г., в чест на приемането на страната в Европейския съюз. Тя се намира в така наречения нов градски център или бизнес квартал на Вилнюс, на брега на река Нерис.

Klovskyi Descent 7A в Киев, Украйна

Този небостъргач в Киев е висок 168 метра и има 57 етажа. Той отваря врати през 2012 г. и се използва предимно жилищна сграда, но има и търговски площи.

Втората и третата по височина сгради в украинската столица – Gulliver (162 метра) и Parus Business Center (156 метра), завършени през 2003 и 2007 г., предлагат офис пространства за местни и международни фирми.

Eurovea 2 Tower в Братислава, Словакия

Сграда е в процес на строеж и се очаква да бъде с височина 168 метра и да има 47 етажа. Проектът трябва да бъде завършен през 2023 г. Счита се, че тя ще бъде първият истински небостъргач в страната.

Предвижда се да използва предимно за жилищни цели, културни и спортни дейности“, но ще има и търговски център.

В момента най-високата сграда в страната е 125-метровата Nivy. Словакия планира да построи още пет високи сгради с височина над 100 метра до 2026 г.

Avaz Twist Tower в Сараево, Босна и Херцеговина

Снимка 555957

Източник: iStock

Най-високата построена сграда в Босна и Херцеговина, както и на Балканите е 172-метровата Avaz Twist Tower, разположена в престижния квартал Марижин двор в Сараево. Проектът е завършен през 2008 г.

В сградата се помещава централата на най-продавания босненски вестник

„Dnevni avaz“, както и Avaz.ba – най-посещавания уебсайт в страната.

Batumi Technological University Tower в Батуми, Грузия

Снимка 555816

Източник: iStock

Най-високата сграда в Грузия е висока 200 метра и се намира не в столицата Тбилиси, а в черноморския град Батуми.

Небостъргачът е завършен през 2012 г. и е бил предназначен за седалище на Американския технологичен университет. Плановете за образователната институция обаче отпадат и небостъргачът е продаден на американската компания Starwood Hotels and Resorts през 2015 г. за 25 милиона долара.

Най-интересното в сградата е напълно функциониращото виенско колело, вградено във фасадата на височина от 100 метра. Атракцията предлага места за 40 души наведнъж.

Sky Fort в София

източник: Facebook/ Sky Fort

Sky Fort трябва да бъде висок 202 метра и с 47 етажа, когато бъде завършен. Предназначението му е основно за офис площи. Сградата е в непосредствена близост до Бизнес Парк София.

Baku Tower в Баку, Азербайджан

Снимка 555958

Източник: iStock

Най-високият небостъргач в азербайджанската столица Баку е висок 276 метра. Baku Tower има 49 етажа с офиси.

Баку е дом и на редица други впечатляващи сгради, включително Crescent City (210 метра), SOCAR Tower (209 метра), както и известните Flame Towers, най-високата от които се издига на 182 метра.

Varso Tower във Варшава, Полша

Снимка 555965

Източник: iStock

Varso Tower е най-високата сграда в Полша и Европейския съюз. Небостъргачът издига на 310 метра, колкото височината на London Shard. Построен е съвсем наскоро – през февруари 2021 г.,

Сградата предлага 53 етажа офис площи и включва още две сгради Varso 1 (81 метра) и Varso 2 (90 метра).

Varso се намира на 10 минути пеша от Варшавския дворец на културата и науката (Warsaw Palace of Culture and Science), който десетилетия насам беше най-високата сграда в Полша, издигаща се на 231 метра височина.

Article source: https://money.bg/property/balgarskiyat-predstavitel-v-top-10-na-nay-visokite-nebostargachite-v-tsentralna-i-iztochna-evropa.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment