// you’re reading...

Проба

Доларът държи силни позиции към еврото и паунда

Щатският долар е стабилен спрямо основните световни валути при търговия в петък сутринта, като леко нараства спрямо еврото, йената и британския паунд.

Към 10:12 часа българско време общата европейска валута отстъпва спрмо долар с 0,40% и се търгува на нива около $1,1294 за едно евро, в сравнение с $1,1301 в края на предишната сесия. Преди това в хода на вчерашната пазарна сесия курсът на еврото падна с 0,2%.

Днес на пазара за един долар дават до 113,41 йени спрямо 113,11 йени при закриване на търговията в четвъртък.

Британската лира стерлинг в петък сутринта се разменя срещу долари с с 0,18% по-евтино – до $1,3277 за паунд от $1,3305 за паунд в края на вчерашната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), остава на нивото на затваряне на предишната сесия, докато по-широкият индекс на долара WSJ добавя 0,02 %.

Фокусът на пазара в петък са данните за безработицата в САЩ за ноември, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда на страната в по-късно днес. Експертите, анкетирани от Market Watch, осреднено очакват броят на работните места в САЩ да нарасне с 573 000 миналия месец, докато безработицата да е спаднала до 4,5% от 4,6%.

Търговците следят отблизо ситуацията на пазара на труда, тъй като той е важна отправна точка за Федералния резерв на САЩ при вземане на решения за паричната политика. Силната статистика ще се превърне в още един аргумент за по-бързо от планираното ограничаване на програмата за обратно изкупуване на активи от Фед, твърдят експерти.

Председателят на американската централна банка Джером Пауъл, изказвайки се в Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ в сряда, каза, че смята за уместно да се разгледа възможността Фед, по-бързо от планираното по-рано, да ограничи програмата за обратно изкупуване на активи, още на декемврийското си заседание.

Ръководителят на Федералната резервна банка на Атланта, Рафаел Бостик, каза в четвъртък, че е необходимо да се ускори темпото на съкращаване на покупките на активи, за да може да се повиши базовия лихвен процент през следващата година, ако инфлационен натискът не отслабва.

Политиката на Европейската централна банка е доста мека в сравнение с други големи централни банки и това ще продължи да оказва натиск върху еврото, смятат експертите на MUFG Bank.

„Нарастващото разминаване в паричната политика с други централни банки е ключов фактор за слабостта на еврото през последните месеци и ние вярваме, че тази ситуация ще продължи до началото на 2022 г.“, отбелязва банката в своя преглед. Въпреки това през следващата година политиката на ЕЦБ може да стане „по-ястребова“, ако инфлацията е по-стабилна от очакваното и това ще помогне за укрепване на еврото през 2022 г., смятат експерти.

Article source: https://money.bg/finance/dolarat-darzhi-silni-pozitsii-kam-evroto-i-paunda.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment