// you’re reading...

Проба

Румънският План за възстановяване e одобрен. Страната очаква над 29 милиарда евро

Националният план за възстановяване и устойчивост на Румъния (PNRR) беше оценен положително от Съвета на Европейския съюз, предаде Romania-insider. Сега румънският парламент трябва да одобри пакет от важни закони, които трябва да бъдат изпълнени, преди получаването на финансовата подкрепа.

„Този план не е важен само, защото ни носи пари. Той е важен, защото предполага реформи, от които се нуждае румънската държава“, коментира пред News.ro бившият министър на инвестициите и европейските проекти Кристиан Гинеа.

Общият пакет в Плана за възстановяване е в размер на 29,2 милиарда евро. Той ще бъде предоставен на Румъния по PNRR до 2026-а година за модернизация чрез реформи и основни инвестиции.


Банковата общност подкрепя приетия от правителството План за възстановяване и устойчивост

Банковата общност подкрепя приетия от правителството План за възстановяване и устойчивост

Сумата от €14,2 милиарда са безвъзмездни средства, а 14,9 милиарда евро са под формата на заеми.

Първите отпуснати безвъзмездно средства са в размер от 13% и ще бъдат изплатени бързо като предварително финансиране, предоставено от Европейската комисия, пише G4media.ro. След това, останалата част от парите ще бъде изплащана на вноски, след постигането на определени цели.

Article source: https://money.bg/economics/rumanskiyat-plan-za-vazstanovyavane-e-odobren-stranata-ochakva-nad-29-miliarda-evro.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment