// you’re reading...

Проба

Необичайните забрани в различни краища по света

В различните краища на планетата има доста странни нормативни забрани, които ни се струват направо абсурдни, но не винаги са лишени от смисъл. Например, ако косачката е включена по време на сиестата, или карате с мръсни гуми, можете да получите глоба.

Другаде можете да бъдете наказани, дори ако сте облекли напълно обикновени дрехи, но пък случайно сте купили фалшификат, или не пускате водата в обществената тоалетна.

През 2013 г. авиационните власти на африканска държава обявяват, че на вещица на метла е забранено да лети на височина над 150 метра

Предлагаме ви такива необичайни забрани, съществуващи в 13 разнообразни по традиции и развитие държави от всички континенти, подбрани от fishki.net и zen.yandex.ru.

Снимка 212192

Източник: freestockphotos.biz

САЩ

В Минесота например можете да бъдете глобени до 2000 долара за мръсни гуми (измиването им е много по-евтино). В Джорджия от 2010 г. има забрана за носене на панталони или поли, които седят на по-малко от три сантиметра от линията на ханша (глобата е 25 долара). Но в град Форт Лий има много разумна забрана – не можете да пишете съобщения не само докато шофирате, но и при движение пеша – глоба от 85 долара.

Снимка 484215

Източник: iStock

Сингапур

Те също са майстори в измислянето на глоби. Ако например не пускате водата в обществена тоалетна, можете да получите глоба от 500 долара. Също така, дъвка не се внася и не се консумира в страната от 1992 г. насам. Глобата за такова нарушение е около 400 долара.

Полша

Разумна забрана – в станциите на метрото във Варшава не можете да бягате нагоре по стълбите и ескалаторите (глоба 25 евро). И по никаква причина не можете да играете карти в крайградските влакове.

Снимка 521018

Източник: iStock

Австралия

Самодейната смяна на крушка в тази страна може да доведе до глоба – това може да се направи само от квалифицирани електротехници. А в неделя следобед в никакъв случай не трябва да се появявате на обществени места с розови панталони.

Великобритания

Колоездачите, които шофират по тротоарите, могат да бъдат глобени със 100 британски лири. И ако колата е спряла за повече от три минути, тогава двигателят трябва да бъде загасен, в противен случай има глоба от 120 паунда.

Снимка 394897

Източник: iStock

Ирландия

Тази забавна традиция се запазва в тази страна от 11 век – на 29 февруари едно момиче има право да направи предложение на любимия си и ако той откаже, ще бъде задължен да й плати глоба.

Италия

Рекордьорът по броя на странните забрани. Например в град Еболи (Кампания) не можете да целувате в кола, за това можете да получите глоба от 500 евро. А в село Мартинкуро не трябва да вдигате шум, докато правите секс (глоба 1500 евро). Не можете да събирате мидени черупки на плажовете на Венеция. В курорта Форте дей Марми, докато тече сиестата, не можете да включите косачката (очевидно следобедната дрямка е свещена).

И по-нататък. Строго е забранено да се купуват фалшификати в Италия. За закупуване на фалшива чанта или рокля можете да срещнете глоба, която е няколко пъти по-висока от цената на оригиналния артикул. Максималното наказание е 10 000 евро.

Испания

С плажен душ на Майорка не може да се злоупотребява. Тоест, ако искате да се измиете под такъв душ, например плод, тогава пригответе глоба от 750 евро. А на плажовете от Ca’n Picafort до Alcudia музикантите не се харесват. Наказанието за свирене на какъвто и да е инструмент е 300 евро.

Снимка 397853

Източник: EPA/БГНЕС

Франция

От 1910 г. целуването по гарите е забранено в Париж, за да не се забави тръгването на влака. Това е просто правило, което не е отменено, така че няма наказание за това.

Германия

Не можете да спрете на немските аутобани, дори и да ви свърши бензина. Разходките по пътното платно пистата също са забранени. За нарушение на тези правила глобата може да достигне 100 евро. Властите обаче все още не са решили какво да се предприеме при извънредни ситуации.

Снимка 509801

Източник: iStock

Австралия

В австралийския щат Куинсланд е забранено да имате домашен заек, освен ако не можете да докажете, че сте магьосник.

Австралия има сериозни проблеми с пренаселеността на зайци в продължение на много години. За първи път тези животни са внесени в страната през 18 век и поради липсата на естествени хищници към 1867 г. популацията им експлодира. Понастоящем зайците са най-разрушителните вредители в страната, причинявайки хаос в селското стопанство и околната среда , който струва 1 милиард долара годишно.

Снимка 332272

Източник: iStock

Свазиленд

През 2013 г. авиационните власти на африканската държава обявяват, че на вещица на метла е забранено да лети на височина над 150 метра.

Причината за споменаването на вещици е, защото много хора в Свазиленд вярват в магьосничество. В статия на вестник New Zimbabwe се отбелязва, че „не само в Свазиленд концепцията за летяща вещица се приема сериозно. Всъщност хората в цяла Африка твърдо вярват, че вещиците летят“..

Тайланд

В тази държава в никакъв случай не трябва да стъпвате върху пари, защото кралят е изобразен върху банкнотите и монетите.

Article source: https://money.bg/travel/neobichaynite-zabrani-v-razlichni-kraishta-po-sveta.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment