// you’re reading...

Проба

Ще блокират ли САЩ старта на "Северен поток 2"

Вашингтон няма да попречи на завършването на ключовия руския газопровод „Северен поток 2″, но обещава да положи всички усилия, за да гарантира, че той няма да работи. Това пише РИА Новости, прогнозирайки, че САЩ възнамеряват да окажат натиск върху Берлин, най-вече относно въпроса относно компенсацията на Украйна.

Какво е подготвила Америка този път и защо пускането на тръбопровода, през който ще преминава синьото гориво не може да бъде спряно? Отговор на този въпрос търсят газови експерти, цитирани от руските медии.


Украйна търси как да окаже натиск над Русия за Северен поток 2

Украйна търси как да окаже натиск над Русия за „Северен поток 2″

Според Киев Европейския съюз може да защити интересите на страната

Стъпка назад

От няколко години САЩ активно възпрепятстват изграждането на „Северен поток 2″. Те използват санкции, сплашване и убеждаване, но в крайна сметка трябваше да признаят, че всичко е напразно. Вашингтон вече премахна ограниченията за Nord Stream 2 AG – компанията, която е изпълнител на проекта.

В началото на юни шлепът на Фортуна завърши основната си част от проекта и скоро съоръженията SP-2 в Ленинградска област ще започнат да работят в тестов режим. Държавният департамент на Съединените щати от своя страна представи на Конгреса доклад, свързан с компаниите и корабите, които са обект на санкции. Документът препоръчва да се повлияе на Nord Stream 2 AG, но също така се казва, че предложените мерки са спрени с решението на държавния секретар Антъни Блинкен.

Киев веднага реагира на маневрата на американските власти. Върховната Рада призова Камарата на представителите и Сената да използват всички законови средства за „пълно и необратимо“ спиране на строителството.

Твърди се, че Русия използва енергията като „инструмент за хибридна война“. И това, казват в Киев, „пряко застрашава енергийната сигурност както на Украйна, така и на цяла Европа“. Вече дори са изчислени бъдещите загуби. Според ръководителя на украинския оператор на GTS – Сергей Макогон, новият газопровод „ще лиши икономиката на Украйна от 5-6 милиарда щатски долара годишно“. Освен това, цените на газа ще се увеличат, тъй като той ще трябва да бъде транспортиран от ЕС.

„Целият ни износ ще поскъпне. Тарифите за населението също ще се повишат и съответно ще са необходими повече субсидии“, обясни Макогон.


Байдън обяви, че САЩ няма да налага санкции срещу Северен поток 2

Байдън обяви, че САЩ няма да налага санкции срещу „Северен поток 2″

Въпреки това американският президент Джо Байдън заяви, че винаги е бил против строителството на тръбопровода

Принудителното решение

В края на май обаче държавният секретар на САЩ обяви, че отмяната на санкциите към газопровода е в „национален интерес“, но се въздържа от подробности.

Според американски медии, позовавайки се на източници от Държавния департамент, Вашингтон е осъзнал, че ще бъде възможно да се спре проектът само за сметка на потребителите в Германия.

А това може да подкопае отношенията с Берлин, които вече са се влошили заради предишния американски президент.

Доналд Тръмп изискваше все повече средства от европейците за съществуването на НАТО и в същото време заплашваше с търговски мита.

Най-лошият резултат от „Северен поток 2″ за Съединените щати би бил дипломатическа криза с Германия, заяви Антъни Блинкен по време на изслушване в Сената.

Обратно на фронта

Днес обаче Белият дом е готов да положи всички усилия, за да забави колкото се може повече пускането на газопровода. Според Вашингтон завършването на проекта и пускането му в експлоатация са две различни неща. Освен това Вашингтон възнамерява да „компенсира“ Киев за загубата на транзитни плащания и да гарантира, че Москва „не използва газ като средство за принуда“.

Впрочем, Германия вече е седнала на масата за преговори. Ръководителят на Комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст посочва, че е възможно Украйна да се подпомага директно за транспортирането на газ, но това в крайна сметка пада върху плещите на европейските потребители.


Кой и защо се страхува от Северен поток 2?

Кой и защо се страхува от „Северен поток 2″?

Само 121 километра остават до завършването на спорния газопровод

Търсене на решение

Анализаторите силно се съмняват, че Вашингтон ще успее да получи нещо от Берлин.

„Може би американците ще предложат преференциални доставки на LNG и изграждане на терминали за неговото втечняване, в замяна на това Германия да не се съгласи да пусне тръбопровода в експлоатация“, казва Леонид Хазанов, който е независим промишлен експерт.

За САЩ е много трудно да предоставят цени за втечнен природен газ, съпоставими с цените на газопровода. За да поддържат производителите, те ще трябва да ги финансират от държавния бюджет, който и без това е хронично оскъден, добавя анализаторът.

Има и други опции. Вашингтон може да предложи на Берлин да изплати част от външния дълг, надвишаващ два трилиона долара, или да „намекне“ за санкции срещу германски банки и индустриални предприятия.

Берлин от своя страна също е в състояние да постави бариера пред американския бизнес и остава да видим кой ще пострада най-много от това. Като цяло няма причина да се разчита на отказа на Германия от „Северен поток 2″.


Русия: Има само едно нещо, което може да спре „Северен поток 2“

Русия: Има само едно нещо, което може да спре „Северен поток 2“

И то е малко вероятно да се случи, смята експерт

Политически игри

Украинският транзит на газ към момента продължава. Тръбата не е запушена, договорните задължения са изпълнени. Всъщност, договорът, подписан с Газпром до 2024-а година работи на принципа „изтегляне или плащане“. Това са най-малко 40 милиарда кубически метра годишно. След пускането на „Северния“ и „Турския“ поток Москва може да се справи и без Украйна, твърдят руските газови експерти. Но това не е задължително. Наскоро президента на Русия Владимир Путин коментира, че страната му е готова да изпомпва много повече газ през Украйна, но Киев създавал пречки.

Путин вижда възможността за зареждане на украинската газотранспортна система след приключване на настоящия договор, но това „изисква добра воля от страна на партньорите“.

Украйна обаче не смята така. Киев опитва да привлече сериозен сътрудник в лицето на Европейския съюз в борбата срещу „Северен поток 2″. Същевременно, Европа и САЩ явно чакат изгодно предложение.


Северен поток 2 - коз в ръцете на Путин

„Северен поток 2″ – коз в ръцете на Путин

Защо чрез „Северен поток 2″ трябва да се дават такива големи козове в ръцете на репресивен режим като руския, пита Райнхард Везер във ФАЦ

Article source: https://money.bg/politics/shte-blokirat-li-sasht-starta-na-severen-potok-2.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

декември 2021
П В С Ч П С Н
« ное    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв