// you’re reading...

Проба

Дори блокираните вериги за доставки не можаха да откажат европейските компании от Китай

Пандемията от коронавирус, отприщила се през миналата година, накара западния свят да преосмисли зависимостта си от веригите за доставки и от инвестициите, идващи от Китай.

Европейският съюз (ЕС) беше затруднен в достъпа до медицинско оборудване и консумативи през първите месеци заради блокираното производство и износ от азиатската държава. Това извади на преден план рисковете от зависимостта от една страна за стоки от критично значение.

Междувременно европейските компании, произвеждащи на китайския пазар, се сблъскаха с редица неприятности през последните години – от кражби на интелектуална собственост до забраната им да оперират в определени индустрии.

Това пише авторът на платформата Quartz Анабел Тимсът в свой анализ по темата.

Тя припомня, че през миналата година властите в Европа настояваха местните компании да изтеглят производството си от Китай и да го пренасочат към Стария континент. Но с бързото възстановяване на азиатската икономика сякаш повечето от тях нямат подобни планове.

Европейските компании не искат да се откажат от Китай

Европейската търговска камара в Китай представя над 1700 компании от ЕС, които работят на пазара в азиатската държава и са от различни индустрии. Всяка година камарата провежда проучване сред 500-600 от своите членове за нагласите им спрямо техните затруднения и амбиции за развитие в страната.

Интересен акцент от тазгодишното издание е това, че европейските дружества са по-малко склонни да напуснат Китай, отколкото през последните 9 години. Всъщност на въпросът дали обмислят да пренасочат настоящи и планирани инвестиции към други пазари за сметка на китайския, най-малко от тях отговарят положително в сравнение с годините от 2012-а насам.

Тези компании се придържат към бизнеса си в Китай въпреки посочваните от тях геополитическите предизвикателства и нелоялната конкуренция на местните държавни предприятия. Причината те да остават в страната е нагласата им за големите възможности за растеж. Всъщност две трети от анкетираните в проучването сочат, че са оптимисти за бъдещето си на китайския пазар.

Article source: https://money.bg/economics/dori-blokiranite-verigi-za-dostavki-ne-mozhaha-da-otkazhat-evropeyskite-kompanii-ot-kitay.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

декември 2021
П В С Ч П С Н
« ное    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв