// you’re reading...

Проба

35 компании работят в "ИЛП


На територията на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ работят 35 компании. Това каза за БТА Петър Иванов – „Връзки с обществеността“ на индустриалния парк. Инвеститорите, които работят на територията на индустриалния парк, са предприятия от различни сектори на бизнеса – от хранително-вкусовата промишленост, производство на вентилации, както и на метали. Сред тях има световноизвестни компании.
Най-първата фирма си е построила склад за храни и аксесоари за домашни любимци през 2013 година – Зоомаркет от Габрово, уточни Иванов. А през 2015 година първото предприятие – Хидробетон, е започнало работа на територията на индустриалния парк.

Последната фирма, закупила терен на територията на парка, е Кондекс – официален вносител на Мицубиши Хеви Индъстрис /Mitsubishi Heavy Industries/. Най-известната компания, която развива дейност на територията на индустриалния парк, е Волво /Volvo/. Тя прави прецедент, закупувайки имот в индустриалния парк, защото по принцип политиката на компанията е да наема, а  не да купува имоти. Волво прави ремонт на автомобили от цялата гама Волво Тръкс /Volvo Trucks/ и Рено Тръкс /Renault Trucks/, защото притежава Рено в сегмента с камионите. От цяла България и Европа. Всеки един сервиз на Волво е решил да закупи терен, да направи всичко по своите критерии за качество и да започнат работа в Индустриален и логистичен парк – Бургас, разказа Иванов и добави, че в момента тече разширяване и компанията ще прави бояджийски цех. Има и украинска фирма, която произвежда част от двигателите на самолети. Те рециклират самолетните перки и лопатки. Предвижда се фирмата да открие около 200 работни места. Капиталът на фирмата не е само украински. Има и германско и американско участие. Тя е регистрирана в България. Сега дострояват базата на фирмата.
В момента на територията на индустриалния парк има около 30 сгради. Има и сгради, които все още не са напълно завършени. Работят около 800 човека, посочи Петър Иванов. Това обаче не е пълният потенциал на парка.
Естественото разширяване на индустриалния парк ще бъде във „фаза две“. Това е втора територия, която държавата е апортирала в дружеството. Тя се намира в промишлена зона „Юг – Запад“. В момента се провеждат процедури по инфраструктурата и заравняване на терена. Вече има проявен интерес от инвеститори към тази локация.
Тази зона е също стратегически добре разположена. Отстоянията от важните транспортни връзки са в много добри параметри. За разлика от първата зона, във втората терените са значително по-големи, което предполага, че ще се търсят и по-сериозни инвеститори. Ако в първата зона най-големият терен е около 26 декара, то във втората зона е около 150 декара, изтъкна Иванов. „Надяваме се там да стартираме ударно и да мултиплицираме ефекта, който създадохме тук“, добави пиарът на индустриалния парк.
За ръководството на индустриалния парк е важно компаниите да работят екологично чисто. Не трябва да има замърсяване, защото и двете зони са на територията на много живописни местности, които са защитени. През територията на индустриалния парк преминава Виа Понтика /Via Pontica/ – коридорът за прелетни птици. На територията на езерото Вая гнездят над 50 защитени видове от червената книга.
Специфичното на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“, е, че това е акционерно дружество, чийто акционери са Община Бургас и Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД. Това означава, че подкрепата към настоящите и бъдещите инвеститори се осъществява на две институционални нива – държавно и общинско. За да се стимулира и да се улесни развитието на компаниите в „Индустриален и логистичен парк“ е създадена специална бизнес сграда, каза още Петър Иванов.

Article source: http://www.economynews.bg/35-компании-работят-в-илп---бургас-news99936.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

декември 2021
П В С Ч П С Н
« ное    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв