// you’re reading...

Проба

София съфинансира реставрация на банята в Овча купел


Комисията по финанси към Столичния общински съвет /СОС/ единодушно прие предложението на зам.- кмета Мирослав Боршош за съфинансиране от страна на Столична община на инвестиционен проект за адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“, който предвижда тя да съществува като рекреативен център с активно използване на минералната вода, съобщават от пресцентъра на СОС.
Опитите за спасяване на банята започва през есента на 2017 г., когато СОС прие програма на Столичната община за оползотворяване на хидротермалните ресурси от находищата на минерални води на територията на столицата, съгласно която се предвижда в банята в кв. „Овча купел“ да се изгради рекреативен център, като се запази основното предназначение и функции с активното използване на минералната вода. С договор Държавата прехвърля безвъзмездно на Столичната община правото на собственост върху имота. В тази връзка, през 2020 г. от НИНКН са съгласувани виза и задание за проектиране за Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня. В резултат на реализирането на проекта в сградата ще се обособят две зони – зона „Рекреация“, разположена в сутерена и на партерния етаж и зона „Наука“, заемаща първия и подпокривния етажи (Център за върхови постижения в областта на научните изследвания), посочват от СОС.
В Рекреативния център ще се предлагат услуги с използване на минерална вода за подобряване на здравния и емоционалния статус на гражданите. На ниво сутерен са предвидени помещения за релакс, за масажи и за сауни. На ниво партер, със съществуващите басейни, ще се изгради термална зона – за интензивен воден масаж, за водна гимнастика, топли басейни и други. В Центъра за върхови постижения ще се извършват независими фундаментални и индустриални научни изследвания. На първия етаж са предвидени визуална зала за VR демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, заседателна зала и работни кабинети. На втория етаж ще се обособят лаборатория „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“, лаборатория „Анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуално наследство“ и Център за продължаващо образование. Чрез реставрацията и адаптацията на сградата ще бъде спасена емблематична недвижима културна ценност, която от десетилетия тъне в разруха. Ще се създаде място, където здраве, наука и отдих кореспондират под един покрив.
Необходимите средства за целта са в размер на 7 600 000 лв. Допълнителни 180 000 лв. са необходими за инвеститорски контрол и строителен надзор по време на строителството. Част от финансирането за изпълнение на строително-ремонтни дейности е осигурено чрез предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 3 319 912 лв. по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, който предвижда „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ в обособена част от сградата на баня „Овча купел“. Срокът за изпълнение на договора е 31.12.2023 г. С цел изпълнение на инвестиционния проект и за въвеждането на обекта в експлоатация е необходимо да бъде осигурено съфинансиране от Столична община в размер на 4 460 000 лв. Предложението е тези средства да бъдет заложени в бюджетите на СО за 2022 г. и 2023 г., информират от СОС.


Article source: http://www.economynews.bg/софия-съфинансира-реставрация-на-банята-в-овча-купел-news99950.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

декември 2021
П В С Ч П С Н
« ное    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв