// you’re reading...

Проба

Електромобилите ще бъдат по-евтини от бензиновите коли до 2027 година

Електромобилите ще бъдат по-евтини за производство от конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2027 г., показва ново изследване, цитирано от The Guardian.

До 2026 г. по-големите превозни средства като седани и SUV ще бъдат по-евтини за производство, според прогноза на BloombergNEF, а по-малките модели ще постигнат това през следващата година. Достигането на ценови паритет с автомобилите с двигатели с вътрешно горене се смята за ключов крайъгълен камък в прехода към електрическа мобилност. В анализа се изключват правителствените субсидии.

Настоящата цена на дребно на средноголям електромобил преди данъци е €33 хил., при €18,6 хил. за бензинов модел. През 2026 г. и двата ще струват около €19 хил. До 2030 г. електромобилът ще струва €16,3 хил., а бензиновият модел — €19,9 хил.

Изследването на BloombergNEF е по-консервативно от други прогнози, включително тази на UBS, които смятат, че ценовият паритет ще бъде достигнат още през 2024 г.

Поевтиняването на електромобилите ще бъде постигнато чрез намаляване на разходите за батерии. Прогнозира се, че между 2020 и 2030 г. те ще бъдат с 58% по-евтини и ще достигнат цена от $58 за киловатчас. В момента батериите отговарят за между една четвърт и две пети от цената на електромобил.

Article source: https://money.bg/auto/elektromobilite-shte-badat-po-evtini-ot-benzinovite-koli-do-2027-godina.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment