// you’re reading...

Проба

Калифорния забранява фракинга


Губернаторът на американския щат Калифорния Гавин Нюсъм каза днес, че ще спре всички нови разрешения за извършване на фракинг на територията на щата, считано от 2024 г., и ще използва правомощията си да поеме ръководството над петролната и газовата промишленост в годината, когато вероятно ще се изправи пред гласоподавателите на избори за предсрочното му освобождаване, предаде Асошиейтед прес.

Фракингът (съкратено от хидравлично разбиване) е процесът на извличане на нефт и газ от скали дълбоко под земната повърхност. Той дава малка част от годишната продукция на нефт и газ в Калифорния, но природозащитници отдавна настояват за забраната му заради вредните му ефекти върху околната среда и здравето на хората.

Ако този ход бъде успешен, Калифорния ще стане най-големият произвеждащ нефт щат, забранил фракинга.

Нюсъм обаче се е насочил към още по-голяма цел – слагане край на цялото производство на нефт в щата до 2045 г. Той поиска от щатските регулаторни органи да изготвят план за осъществяването на тази цел.

Миналата година Нюсъм нареди на щатските регулатори да забранят продажбата в Калифорния на нови коли, задвижвани с бензин, от 2035 г. нататък./business.dir.bg

 


Article source: http://www.economynews.bg/калифорния-забранява-фракинга-news99425.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment