// you’re reading...

Проба

Вносните цени в САЩ достигнаха най-високи стойности от година

Цените на вноса на стоки в САЩ са се увеличили най-много за повече от година през месец май, предвид по-високите разходи за петролни продукти и храни, което може допълнително да намали опасенията за дефлация, тъй като икономиката се бори с рецесия, пише CNBC.

Министерството на труда в страната заяви, че цените на вноса са се повишили с 1% през миналия месец, което е най-голямото увеличение от февруари 2019 година насам, след като през април цените паднаха с 2,6%.

Анкетирани от Reuters икономисти прогнозираха, че цените на вноса, които не включват тарифите, ще се увеличат през през май с 0,6%.

За 12-те месеца до май импортните цени намаляха с 6%, след като паднаха 6,8% през април.


Пазарите в САЩ се оцветиха в червено заради страх от втора вълна

Пазарите в САЩ се оцветиха в червено заради страх от втора вълна

Най-много в рамките на индекса губи американската авиокомпания Boeing, чиито акции поевтиняват с над 6%

Докладът включва данни от тази седмица, показващи, че потребителските цени умерено намаляват през май, а производствените стойности се възстановяват. Дефлацията е спад в общото равнище на цените, което е вредно по време на рецесия, тъй като потребителите и предприятията могат да забавят покупките в очакване на по-ниски цени.

Националното бюро за икономически изследвания – арбитърът по рецесиите в САЩ – обяви, че през февруари икономиката е изпаднала в рецесия.

През месец май цените на вносните горива и смазочни материали са нараснали с 20,5%, след като през предходния месец са се понижили с 31%. А цените на петрола са скочили с 21,7%, след като са спаднали с 32,6% през април. Цените на внесените храни са се възстановили с темп от 2,2% миналия месец, след като паднаха 1,6% през предходния.


Публичният дълг на САЩ започна да расте с най-бързия темп в историята

Публичният дълг на САЩ започна да расте с най-бързия темп в историята

Различните администрации са добавили нови задължения на стойност 2,5 трлн. долара от края на март

С изключение на горивата и храните, цените на вноса на стоки се понижиха с 0,1% миналия месец, след спад с 0,5% през април. Така наречените основни цени на вноса спаднаха с 0,7% за 12-те месеца до май.

При цената на стоките, внесени от Китай, не се регистрира промяна през май, след като стойностите стигнаха до 0,1% през предходния месец. Цените спаднаха с 1% на годишна база през май – най-малкият спад от март 2019 година.

В рамките на миналия месец цените на внесените капиталови стоки също остават непроменени. Цената на имопортираните моторни превозни средства е спаднала с 0,1%, а цените на потребителските стоки без автомобили са се повишили с 0,1%.

Докладът също така показва, че експортните цени са се увеличили с 0,5% през май, тъй като по-високите цени на неземеделските продукти компенсират по-ниските цени на селскостопанските стоки. Това доведе до спад от 3,3% през април. Експортните цени са се сринали с 6% на годишна база през май, след като паднаха 6,8% през април.


Пазарите изтриха загубите от 2020 г., а САЩ официално влезе в рецесия

Пазарите изтриха загубите от 2020 г., а САЩ официално влезе в рецесия

Коронакризата сложи край на 128-месечната експанзия на най-голямата икономика

Article source: https://money.bg/economics/vnosnite-tseni-v-sasht-dostignaha-nay-visoki-stoynosti-ot-godina.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment