// you’re reading...

Проба

ОПЕК и Русия постигнаха историческо споразумение. Свърши ли петролната война?

ОПЕК и Русия постигнаха предварително споразумение за глобално намаляване на производството на петрол с 10 милиона барела на ден за май и юни, което е най-сериозното съкращаване на продукцията, договаряно някога от световните производители на петрол, заявява източник на ОПЕК пред CNN.

Какво означава подобно съкращаване на продукцията?

Спадът на производството възлиза само на около 10% от нормалното предлагане на петрол в света. Затова е малко вероятно да се спре масовото понижаване на цените на петрола през последните месеци. Светът може скоро да изчерпа мястото за съхраняване на петрол. Това може да понижи цените до нулата.

Глобалното търсене на гориво в последно време се понижи с 30 милиона барела на ден или 30% от глобалните доставки, тъй като стъпките за борба с коронавируса заземиха самолети, намалиха пътуванията и почти спряха икономическата активност.

Споразумението

Сделката беше постигната чрез видео среща на петролните министри от ОПЕК и редица производители на петрол извън ОПЕК.

Тя започна с генералния секретар на ОПЕК Мохамед Сануси Баркиндо, който заяви тревогата си както за цените на петрола, така и за търсенето в световен мащаб. По думите му прогнозите сочат търсене на по-малко от 12 милиона барела дневно през настоящето тримесечие. Това са покъртителни числа! Безпрецедентно нещо в наши дни. С тази скорост, като се има предвид безпрецедентният дисбаланс между търсенето и предлагането, през второто тримесечие на 2020 г. може да има колосален излишък от 14,7 милиона барела на ден“, заяви той.


Цените на петрола се покачиха, в очакване за намаляване на добивите

Цените на петрола се покачиха, в очакване за намаляване на добивите

Светът очаква срещата между ОПЕК и съюзниците

Главният анализатор на Oil Price Information Service Том Клоза, заяви, че според него, търсенето намалява с 18 милиона до 20 милиона барела на ден. „Това намаление е ужасно недостатъчно за стабилизиране на цените поне през лятото“, каза той в четвъртък.

Сделката ще намали производството до 8 милиона барела дневно от юли до декември, последвано от намаление с 6 милиона барела на ден от януари 2021 г. до април 2022 г.

Мексико, която не е член на ОПЕК, беше резервирана относно продължителността на споразумението според източници на CNN.

Иран, Либия и Венецуела ще бъдат освободени от намаляване на производството поради санкции или загубена продукция.

Вчера фючърсите на петрола бяха започнали деня с повишение на цените, след съобщение в медиите, че ще има споразумение за намаляване на продукцията на петрол до 15 милиона барела на ден. По-късно обаче, се появиха съмнения, че намалението едва ли ще бъде толкова голямо.


Русия вече започна понижаването на добива на петрол

Русия вече започна понижаването на добива на петрол

На среща в четвъртък ще се реши дали тя ще го намали допълнително и координирано със Саудитска Арабия

Спешната среща на ОПЕК, която вече беше отлагана, е резултат и от натиск от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, който миналата седмица призова Саудитска Арабия и Русия да постигнат споразумение за големи съкращения на производството.

Тръмп каза, че е разговарял с руския президент Владимир Путин и крал Салман от Саудитска Арабия в продължение на час и половина, за да обсъди производството на петрол.


Ще влезе ли САЩ в петролната война?

Ще влезе ли САЩ в петролната война?

ОПЕК и съюзниците й имат условие, за да намалят производството на петрол

САЩ

Десетки американски петролни компании са изправени пред фалит поради срива в цените на петрола, а Тръмп каза, че предвижда съкращения в световен мащаб в петролната индустрия. „Със сигурност ще има съкращения в тази страна и не искаме това да се случи“, каза Тръмп.

Енергийните министри от Г-20, които представляват най-големите икономики в света, трябва да се срещнат днес, за да насърчат глобалния диалог и сътрудничество за осигуряване на стабилни енергийни пазари.

Article source: https://money.bg/macro/opek-i-rusiya-postignaha-istorichesko-sporazumenie-svarshi-li-petrolnata-voyna.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment