// you’re reading...

Проба

Как изглежда индустрията на винопроизводството по света

Производството на вино е един от най-древните и традиционни отрасли на икономиката по целия свят. Днес обаче то също преминава процес на трансформация заради навлизането на иновативните технологии в отрасъла.

През миналата година производството на вино е донесло приходи от 370 млрд. долара. За следващото десетилетие прогнозата е за интензивен растеж.

В следващата инфографика, публикувана от Кати Джоунс от visualcapitalist.com, са представени динамиките през изминалата година.

Снимка 459852

Източник: visualcapitalist.com

Най-големият износител на света е Испания, чийто експорт е достигнал 21 млн. хектолитра през 2018 г., а на втора позиция остава Италия с почти 20 млн. хектолитра. При вносителите лидерската позиция за същата година е за Германия (с 14,5 млн. хектолитра), следвана от Великобритания (13,2 млн. хектолитра).

Най-големият потребител на вино е САЩ, където се падат по 3,7 литра на човек, а приходите на индустрията са 50 млрд. долара. Пазарният потенциал e най-голям в Китай, където разрастващата се средна класа създава все по-голямо търсене за вино. Огромна част от нуждите на местния пазар до момента се задоволяват от китайските компании.


Страните, произвели най-много вино през 2018-а.  Къде го пият най-често?

Страните, произвели най-много вино през 2018-а. Къде го пият най-често?

Рекорден обем за последните 15 години, напълнени са 39 милиарда бутилки

На глобално равнище, виното е предпочитаната алкохолна напитка от по-възрастните поколения. По-малко от една трета от потребителите в САЩ на възраст между 18 и 27 години потребяват вино.

Сред тях е популярно да се консумира вино от метални опаковки, като този сегмент от пазара е генерирал 70 млн. долара през миналата година и може да достигне 10% от всички продажби на вино през следващите пет години. Младите търсят и алтернативни начини на приготвяне на виното, като сред хитовете на пазара е деалкохолизираното вино с канабис например.

Производството се променя и чрез навлизането на нови технологии. Използването на дронове води до увеличени добиви, а иновациите в брането, сортирането и филтрирането по време на процеса също повишават ефективността му. Умните винени декантери, които чрез системи за филтриране на въздуха елиминират несъвършенствата и подобряват аромата, водят до ускоряване на самото производство.

През следващите десетилетия технологиите се очаква да доведат до още по-значителни подобрения в процеса на направа на виното.

Article source: https://money.bg/economics/kak-izglezhda-industriyata-na-vinoproizvodstvoto-po-sveta.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment