// you’re reading...

Проба

Кои са топ 5 на секторите през 2019-а?

Ако погледнем 12 месеца назад, може да кажем, че началото на миналата година донесе доста волатилност на пазарите. Акциите тъкмо бяха приключили най-лошата си година от десетилетие, а през януари Apple, която успя да стигне 1 трилион долара, изгуби над 400 милиарда долара от пазарната си капитализация.

Въпреки това към декември вече нещата изглеждаха различни. Един от добрите примери се оказа индексът SP 500, който затвори 2019 година с 28,5% нагоре, което беше най-доброто му представяне от 1998 година насам.

От онлайн платформата Visual Capitalist правят обобщение по сектори кои са най-големите печеливши за изминалите 12 месеца. Ето и какво показват данните:

Полупроводници

Рекордьор: AMD – 146,6% ръст на цената на акциите

Акциите на компаниите, които произвеждат полупроводници, записаха значителни ръстове през 2019 година въпреки прогнозите, че глобалните продажби ще спаднат с 12%. Поскъпването на книжата обаче е обяснимо от това, че предходната година имаше корекция на пазара, а също така по-късно прогнозите бяха преразгледани в посока нагоре.

Платежни услуги

Рекордьор: Mastercard – 57,8% ръст на цената на акциите

По пътя към безкешовото бъдеще компаниите от този сектор се възползват от засиления интерес към тях. Сред печелившите са Mastercard, Visa и American Express.

Космическа индустрия и отбрана

Рекордьор: TransGigm – 85,1% ръст на цената на акциите

Значителна част от компаниите в този сектор, включително производители като Lockheed Martin, Raytheon и United Technologies, се представиха по-добре от очакваното през 2019 година. Едно важно изключение обаче беше Boeing заради кризата, разразила се след падането на двата самолета от спрения вече модел 737 Max.

Електронно оборудване

Рекордьор: Apple – 84,8% ръст на цената на акциите

Акционерите в Apple имаха много поводи за радост, след като компанията успя да мине 1,1 трилион долара. По-късно обаче тя изгуби 400 милиарда долара от пазарната си оцента и това беше удар за тях и за самия производител. 2019 година обаче като цяло донесе силно завръщане и акциите на Apple се превърнаха в най-добре представящите се в групата FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google).

Машини

Рекордьор: General Electric52,2% ръст на цената на акциите

Лидерите в тази индустрия, сред които са Honeywell, General Electric и Danaher, записаха двуцифрени ръстове през 2019 година независимо от забавянето на индустриалния сектор в САЩ.

Article source: https://money.bg/finance/koi-sa-top-5-na-sektorite-prez-2019-a.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment