// you’re reading...

Проба

Доларът преживя тежък декември. И може би най-лошото предстои през 2020-а

Американският долар премина през тежък декември месец, а изглежда, че нещата ще продължат да се влошават за валутата.

Нарастващ брой анализатори очакват временното примирие между САЩ и Китай, възстановяването на световния растеж и свиващата се доходност на американските облигации да подкопаят представянето ѝ, пише Bloomberg.

„Очакваме да видим по-значителен растеж в останалата част от света. Основната причина за отслабването на долара ще бъде именно разликата в икономическия растеж между САЩ и останалите държави“, посочва Джак Макинтайър, който е мениджър в Brandywine Global Investment Management във Филаделфия.

Индексът Bloomberg Dollar Spot Index, който отчита представянето на щатския долар спрямо конкурентните му 10 основни валути, се сви с 2% през декември, което беше най-сериозният спад за последните близо две години.

Валутата започна да отслабва през октомври, когато Вашингтон и Пекин бяха близо до сключването на споразумение, което да сложи край на търговския диспут между тях. То беше одобрено от американския президент Доналд Тръмп през декември.


Валутите, които ще се представят най-добре през 2020-а

Валутите, които ще се представят най-добре през 2020-а

Общите европейски пари могат да поднесат голямата изненада

„Доларът беше избиран като сигурно убежище през 2019 година, но вече имаме търговско примирие. Това означава, че доларът тръгва по пътя на дългосрочно отслабване“, казва Джорджет Боел от ABN Amro Bank в Амстердам.

Друг важен фактор, който се отрази върху представянето на долара, беше трикратното понижаване на основните лихви от страна на ФЕД през миналата година.

„Федералният резерв все още има възможност за допълнително сваляне на лихвите през 2020 година и по тази причина очаквам ново отслабване на долара“, казва Джим Левис от MG Investments в Лондон.

Все пак остават и експерти, които залагат по-скоро на възстановяването на зелената валута. От Citigroup очакват тя да се засили спрямо еврото и канадския долар при прогноза, че растежът на американската икономика ще изпревари този на останалия свят. Според Goldman Sachs доларът ще поевтинее само при силно представяне на еврото и юана, което засега не изглежда много вероятно.

Article source: https://money.bg/finance/dolarat-prezhivya-tezhak-dekemvri-i-mozhe-bi-nay-loshoto-predstoi-prez-2020-a.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment