// you’re reading...

Проба

Япония: Ресторантите въвеждат цени за туристи


Японските ресторанти въвеждат постепенно двустепенна система за ценообразуване в туристическите места, тъй като заведенията за хранене се стремят да спечелят от притока на чуждестранни посетители, без да отблъскват местните клиенти, пише японският в. „Никей“.

Заведението за хранене и развлечения с традиционни мотиви „Тойосу Сенкуаку Банрай“ (Toyosu Senkyaku Banrai), отвори врати през февруари в близост до един от най-големите японски пазари за риба – „Тойосу“, в центъра на Токио.

В района има около 50 ресторанта, които са оживени от чуждестранни туристи, но работниците и купувачите на пазара са малко и се срещат рядко.

Много ястия, сервирани в тези ресторанти, като купа с морски таралеж от 10 000 йени (63,56 долара), са на цени дори по-високи, отколкото на луксозната търговска улица „Гинза“.

„Мечтата ми е да ям японска купа с морски дарове“, каза Ma Инмин, простигнал от Хонконг със семейството си. „Това е твърде евтино“, добави той, докато се наслаждаваше на купа покрита с риба тон и хайвер от сьомга на цена от 18 000 йени (115 долара).

Ресторантите в Япония се насочват повече към туристите. „Японците не купуват шишчета от говеждо филе за 3000 йени (19 долара), но туристите в страната казват, че е евтино и ги купуват“, разказа Мики Уатанабе, председател и президент на голямата верига ресторанти „Уатами“ (Watami).

Веригата планира да отвори нови обекти само там, където се очакват чуждестранни туристи, добави Уатанабе.

През ноември бе отворен ресторант на „Уатами“ за храна за вкъщи, специализиран в говежди шишчета на скара. Продажбите на „Уатами“ на чуждестранни туристи през април са се увеличили със 76 процента, най-големият скок досега.

Въпреки това, ресторантите ще имат проблеми с разширяването си, освен ако не обслужват и японци. Едно възможно решение, което привлече вниманието, е двустепенното ценообразуване.

Заведението „Таматебако“ (Tamatebako), предлагащо морски дарове и барбекю, което отвори врати през април в популярния столичен район за нощен живот „Шибуя“, има различни цени за жителите на Япония и чуждестранните туристи.

На цена от 5980 йени (38 долара) всеки, който може да докаже, че пребивава в Япония, може да си избере за ядене колкото пожелае измежду 60 продукта, включително и неограничени напитки, докато за туристи цената е 6980 йени (44 долара).

„Видях го в социалните медии и наистина исках да дойда“, каза жител на Хонконг, който изглежда е нямал нищо против да плати повече в „Таматебако“, отколкото местните. „Ако ям същите храни в родния си град, щеше да струва два пъти повече“, обясни той.

Шого Йонемицу, президент на компанията „Трайс“ (Trice), която управлява ресторанта, защити двустепенната ценова система: „Като се има предвид цената за обслужване на чуждестранни посетители в Япония, нямаме друг избор, освен да вдигнем цените“, каза той.

„Докато цените са правилно обяснени, ценообразуването на две нива не е правен проблем. Всичко зависи от това как потребителите го възприемат“, обясни адвокат Шохей Фурукава, който е запознат със законите за защита на потребителите в Япония.

Подобна тенденция за двойно ценообразуване планират не само заведенията за хранене в Япония. Японският замък Химеджи, построен през 14 век, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, наскоро разкри, че може да таксува чуждестранните посетители с четири пъти по-голяма сума, отколкото местните жители.

Влизането в замъка в момента струва 1000 йени (6,3 долара) за всеки над 18 годишна възраст и едва 300 йени за ученици.

Кметът на Химеджи съобщи по време на пресконференция миналата седмица, че градът може да въведе отделни цени за чуждестранни туристи. Това е стратегия, която и други области обмислят за борба с прекомерния туризъм в Япония.

През миналата година чуждестранните посетители в Страната на изгряващото слънце достигнаха рекорден брой от 25 милиона, според официални данни.

 


Article source: http://www.economynews.bg/япония-ресторантите-въвеждат-цени-за-туристи-news113158.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

юли 2024
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв