// you’re reading...

Проба

Ще внасяме ли IT специалисти и медсестри от… Индия?

През следващите 3-5 години България ще има недостиг на над 250 000 квалифицирани специалисти с висше образование, а в същото време вече 8 години нашата страна не се възползва от възможността за сключване на споразумение за внос на кадри от Индия. Това коментира пред БТА председателят на Индийско-българската бизнес камара д-р Петър Велев.

По думите му става дума за държава, която е най-големият износител на кадри в глобален мащаб, а случаите нейни работници да избират България за развитие на кариерата си са „спорадични“.

Какво и къде могат да работят?

Наскоро националната статистиката обяви, че броят на работещите в България за първи път е паднал под 3 млн. души. Остър дефицит изпитва IT индустрията; 4000 медицински сестри липсват в здравеопазването, а това определя и качеството му, отбеляза Велев.


Индийци и непалци сменят българските работници по морето: ето какви заплати получават

Индийци и непалци сменят българските работници по морето: ето какви заплати получават

Гладът за (български) кадри кара работодателите да внасят работна ръка от далеч

По думите му ситуацията по сектори е следната:

  • В индустрията има недостиг на 83 000 души (31% дефицит);
  • В търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството – 67 000 (25%);
  • В строителството се търсят 38 000 работници (14%);
  • В селското стопанство – 13 400 (5%).

Велев е убеден, че специалисти от Индия имат интерес към нашия трудов пазар в повечето от секторите, изпитващи кадрови дефицит, защото „икономиката ни в момента има добра изходна база, независимо от стагнацията и световните геополитически проблеми“. Фактор са и бонусите в сектори като строителството и индустрията, където се осигуряват общежития за заетите.

„Велев изключи възможността за дъмпинг на работната заплата или за евентуално противопоставяне на българския трудов пазар с работниците от трети държави. Просто има остър недостиг и това трябва да се разбере“, подчерта председателят на камарата.


Глад за кадри преди летния сезон: Бизнесът внася чуждестранни работници

Глад за кадри преди летния сезон: Бизнесът внася чуждестранни работници

Кризата е навсякъде, но най-силна е в туризма, коментират от Българската конфедерация по заетостта

На първо място по необходимост от работна ръка е област Бургас – с потребност от 27 400 служители, съобщи Велев. София е се нуждае от 26 700 души, Варна – 25 800, Пловдив – 18 900.

Защо не идват?

По думите на д-р Петър Велев основна трудност при привличането на работници от Индия е бавното издаване на визи. Именно процесът около него трябва да залегне в бъдещо двустранно споразумение.

През последните години редица държави от ЕС са се споразумели с Индия за условията, при които нейни граждани могат да се трудят. Това стана възможно след подписването на съвместна Декларация относно Общата програма за миграция и мобилност, с която се поставя ясна правна рамка на движението на квалифицирана работна ръка.


Глад за кадри: Как липсата на опитни и работници заплашва световната икономика?

Глад за кадри: Как липсата на опитни и работници заплашва световната икономика?

Пазарът на труда претърпя значителни промени след пандемията, коренно се промениха навиците на хората

Велев даде пример с Германия, която е поставила изисквания за базисни умения на кандидатите, като освен това азиатската страна има ангажимент да си прибере гражданите обратно, ако не спазват местните закони.

Подобни документи са в сила и за ред други държави, сред които са Франция и Австрия.

Затова и Индийско-българската бизнес камара и Българската търговско-промишлена палата организират кръгла маса „Неизползвани възможности за внос на работна ръка“ по-късно този месец.

Article source: https://money.bg/business/shte-vnasyame-li-it-spetsialisti-i-medsestri-ot-indiya.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment