// you’re reading...

Проба

Вместо ЕС? Обмисля ли Сърбия присъединяване към…БРИКС

Има ли възможност, кандидатката за членство в Европейския съюз Сърбия да избере да тръгне по различен път? Отговор на този въпрос търсят икономисти и политически анализатори, цитирани от световните медии, след като сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще обмисли възможността да участва в срещата на върха на БРИКС в Казан, Русия, през октомври тази година.

Икономическият съюз БРИКС се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република. Същевременно Сърбия от години е кандидат за членство в ЕС. Въпреки това президентът на страната заяви, че „в бъдеще Сърбия може да бъде изправена пред избор между Европейския съюз и БРИКС.“

Снимка 631394

Източник: EPA/БГНЕС

Път към Европа или път към Русия?

Русия ще председателства БРИКС тази година. Програмата на нейното председателство включва повече от 200 различни събития, като централното от тях е срещата на върха на лидерите на БРИКС в Казан през октомври.


Доклад: БРИКС ще отбележи най-високия скок в броя на милионерите през следващото десетилетие - повече от този в Г-7

Доклад: БРИКС ще отбележи най-високия скок в броя на милионерите през следващото десетилетие – повече от този в Г-7

Предвижда се броят на милионерите в страните от БРИКС, чиито активи са на стойност 45 трилиона долара, да нарасне с 85% през следващите 10 години

Основните теми на дискусия по време на срещата ще са глобалнното разширяване на икономическия съюз, въвеждането на нова платежна система, потенциална нова обща валута и дедоларизацията.

А за Сърбия е от ключово значение по кой път ще реши да поеме – дали към пътя към Москва и нейния режим, превръщащ се в тоталитарен с всеки изминал ден, или към пътя на европейските ценности и европейската икономика, коментират експерти.

И Турция в БРИКС?

През февруари тази година се появи информация, че Русия се опитва да покани и Турция в БРИКС. Към момента обаче признаци това да се случи няма.

Именно тазгодишното лидерство на Руската федерация в БРИКС предизвиква дискусии и относно потенциалното членство на Турция в организацията. Това заяви през февруари пред CNN-Turk министърът за интеграцията и макроикономиката в Евразийската икономическа комисия (ЕИК) Сергей Глазиев. Според него Анкара е „много важен партньор на Москва“.

Независимо от това ще има ли официална покана или не, решението за присъединяване към БРИКС в крайна сметка зависи от самата държава. Глазиев от своя страна подчерта, че политиката на организацията е да държи вратите си отворени за нови членове и припомни, че няколко държави вече се присъединиха към групата.

Припомняме, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган участва в срещата на върха на БРИКС още през 2018 година, а руският му колега Владимир Путин спомена възможността Анкара да се присъедини към организацията до 2022 година. Към момента обаче Турция, която е член на НАТО и кандидат за член на ЕС, не е предприела никакви конкретни действия за присъединяване в организацията.


Опитва ли Русия да покани Турция в БРИКС

Опитва ли Русия да покани Турция в БРИКС

Лидерството на Руската федерация в групата предизвиква дискусии относно потенциалното членство на Анкара

Article source: https://money.bg/economics/vmesto-es-obmislya-li-sarbiya-prisaedinyavane-kam-briks.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment