// you’re reading...

Проба

Молдова за първи път купува втечнен газ от САЩ

Молдова за първи път ще закупи американски втечнен газ (LNG), което ще стане в тестов режим. Технически доставката ще се осъществи през терминал в гръцкото пристанище Александруполис. Обемът на покупката като начало е доста малък – общо едва около 2,6 млн. куб. метра.

Малката бивша съветска република (с население около една трета от българското), която остана без руския газ от „Газпром“, активно търси алтернативни доставчици на газ през последните две години, тъй като Руската федерация продължава да доставя синьо гориво само за Приднестровието.

В същото време, цената на такива покупки, по оценки на анализатори, остава по-висока от доставките от Руската федерация.

Молдовската енергийна компания Energocom ще достави на своите потребители за първи път тестови количества LNG с американски произход, според съобщението на компанията. Доставката ще бъде осъществена чрез плаващ терминал в Александруполис, с помощта на гръцката DEPA Commercial. Молдовската компанията вече е купувала тръбопроводен газ от Гърция през 2023 година.


Молдова подаде заявление за присъединяване към SEPA

Молдова подаде заявление за присъединяване към SEPA

Процесът ще отнеме повече от година

Article source: https://money.bg/deals/moldova-za-parvi-pat-kupuva-vtechnen-gaz-ot-sasht.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment