// you’re reading...

Проба

$16,5 млн. глоба за Avast заради продажба на потребителски данни

Когато нещо в света на информационните технологии е много хубаво и в същото време е без пари, това най-често значи, че не то, а вие сте продуктът и не вие, а някой друг е потребителят. Това се доказа за пореден път, след като Федералната комисия по търговия на САЩ наложи глоба в размер на 16,5 млн. долара на компанията за киберсигурност Avast, която е известна с безплатните антивирусни програми Avast и AVG.

Причината – продажба на потребителска информация на трети страни. Според FTC става дума за данни за посещаваните от ползвателите сайтове, като това е ставало без позволение и даже чрез вкарване в заблуда. Регулаторът се задейства след журналистическо разследване по темата на Vice и PC Mag от 2020 г. Скоро след него Avast закри подразделението си Jumpshot, което беше „осветено“ от медиите.


Norton и Avast се сливат в сделка за над $8 милиарда

Компаниите зад две от най-популярните антивирусни програми се сливат в сделка за $8 милиарда

Сливането идва в момент, в който киберсигурността става все по-критично важна и за потребителите, и за бизнеса

Според FTC поне от 2014 г. до 2020 г. Avast рекламират функционалност, която защитава потребителите от следене онлайн чрез блокиране на „бисквитките“… докато в същото време именно данните за онлайн активността на всеки потребител се оказват събирани и продавани от компанията. При това – не в агрегирана и анонимизирана форма.

Това какви сайтове посещавате на компютъра и смартфона си потенциално може да разкрие чувствителна информация за личния живот, здравословното състояние, кариерните планове и т.н. на всеки от нас. Затова и не е изненада, че сред клиентите на Avast са били над 100 компании, които включват и брокери на информация, които традиционно работят с кредитни и HR компании и държавни структури от сферата на сигурността.


Avast се цели в $4.5 милиарда пазарна оценка

Източноевропейска компания се готви за пазарен дебют за $4.5 милиарда

Това ще бъде най-голямото публично предлагане в Лондон от миналото лято

Компанията за киберсигурност ще се наложи не само да плаща милиони долари, но и да прекрати порочната, но печеливша тактика да продава или лицензира на рекламодатели различна информация.

От Avast коментираха пред CNN единствено, че ще работят с регулатора за разрешаване на казуса, макар да не са съгласни с обвиненията.

Какво се случи с безплатните антивируси?

Мащабът на некорекрната практика е огромен заради също толкова огромната популярност на продуктите на компанията. Историята на Avast започва в Чехословакия още през 80-те, а през 90-те и в началото на новия век тя се утвърди като изключително ефективна алтернатива на платените антивирусни продукти на компании като Norton и Kaspersky.

Особено на българска територия в тези времена на масово софтуерно пиратство една от малкото наложили се легално безплатни програми беше именно Avast, която и до ден-днешен е с едни от най-скромните системни изисквания на пазара. По-късно през годините компанията придоби основния си конкурент при антивирусния софтуер за без пари – полската AVG.


Антивирусният гигант Avast придобива конкурента AVG за $1.3 милиарда

Антивирусният гигант Avast придобива конкурента AVG за $1.3 милиарда

Двете компании ще се слеят на есен

В момента двата продукта се базират на една и съща технология и имат предимно визуални и дребни функционални разлики. През 2022 г. NortonLifeLock придоби Avast и цялото ѝ портфолио за 8 млрд. долара, след като две години по-рано купи и третата значима безплатна антивирусна програма – германската Avira.

Консолидацията дойде на фона на променяща се среда в киберсигурността – вградените решения като Windows Defender (Windows) или Google Play Protect (Android) станаха достатъчно добри за нуждите на повечето домашни потребители, а платените бизнес продукти на Avast, AVG и Avira трудно се реализираха в конкуренция с по-големите играчи, които имат десетилетна история на работа с корпоративни клиенти.

Това вероятно е наложило търсенето на нови източници на приходи. Avira, например, до неотдавна се предлагаше в комплект с услуга, която използва компютъра на потребителя, за да копае криптовалутата ETH…

Article source: https://money.bg/internet-it/usd16-5-mln-globa-za-avast-zaradi-prodazhba-na-potrebitelski-danni.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment