// you’re reading...

Проба

Канал за транзит на стоки от България към Русия минава през българо-турската граница

Каналът за внос-износ на продукти с двойна употреба през България към Русия минава през българо-турската граница. Това обясни финансовият министър Асен Василев по време на разговор с еврокомисаря по финасова стабилност Марейд Макгинес, в чийто портфейл е контролът върху прилагането на санкциите срещу Руската федерация заради войната в Украйна, предаде БНТ.

„И оттам към Армения, Азербайджан и други държави, като крайна дестинация. Оттам нататък е ясно, че има прекупуване и пренос към Русия. И точно по този въпрос сме започнали много активна работа с ЕК да идентифицираме компаниите, да идентифицираме каналите и те да бъдат пресечени„, каза Асен Василев.

Стоките с двойна употреба, които минават през България към Русия, са с електронни компоненти. Проблемът е не само български, а общоевропейски.

„Има над 20 000 компании и контрагенти, които всъщност участват в избягване на санкциите и доставки на материали към Русия или от Русия. И обсъдихме за това, как нашите два отбора много по-ативно да работят по въпроса за това, това да бъде пресечено, тъй като проблемът навсякъде в Европа, не само в България, е, че обикновено тези компании работят с изрядни митнически документи“, поясни Асен Василев.


Турция хитро заобикаля санкциите и пласира руски пелети на европейския пазар и у нас?

Турция хитро заобикаля санкциите и пласира руски пелети на европейския пазар и у нас?

Вносът на пелети от Турция към ЕС е нараснал драстично от началото на войната в Украйна

Според националната статистика износът от България към Руската федерация бележи увеличение. През първите девет месеца на годината експортът е възлизал на 726.6 млн. лв. при 667.7  млн. лв. година по-рано. За сравнение преди началото на войната в Украйна и последвалите санкции, когато Русия беше един от основните търговски партньори на страната ни износът беше по-малък от регистрирания през настоящата година (през периода между януари и септември 2021 г. износът от България към Русия възлизаше на 596.4 млн. лева), но тук е важно да отчетем и ефекта на инфлацията.

Същевременно вносът на стоки от Русия към България бележи годишен спад от близо 50%, достигайки 4.748 млрд. лв. за първите девет месеца от годината. Въпреки това оценката му спрямо същия период на 2021 г. е висока. Тогава сумата възлизаше на 4.085 млрд. лева.


Made in Egypt: Русия създава индустриална зона край Суецкия канал

Made in Egypt: Русия създава индустриална зона край Суецкия канал

Африка е готова да работи с Русия като специален партньор, но има някои условия

Article source: https://money.bg/economics/kanal-za-tranzit-na-stoki-ot-balgariya-kam-rusiya-minava-prez-balgaro-turskata-granitsa.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment