// you’re reading...

Проба

Бързи кредити в България: Кой тегли и за какво

Повече от една четвърт (27%) от българите, които теглят бързи кредити, ги използват за покриване на битови нужди като покупка на храна и плащане на сметки, 16% се нуждаят от тях по здравословни причини, а 4% – заради хазарт. Това показват данните от национално представително проучване, проведено от агенция „Тренд“ сред 800 потребители на бързи кредити.

Изследването е по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК). Според него около 25% от населението у нас използва бързи кредити.


Поне още половин година без ръст на лошите кредити - а после?

Поне още половин година без ръст на лошите кредити – а после?

Според „Агенция за събиране на вземания“ кредитирането у нас е застрашено от тенденциите в Европа

То показва още, че водещите нужди, които се задоволяват с тях, са покупката на техника (за 38% от респондентите) и ремонтите (36%). В случая говорим за две различни групи, но общото е, че най-често са хора с най-малко средно образование и са в активна възраст. Именно такъв е и масовият профил на потребителите на бързи кредити у нас.

21% от запитаните разчитат на пари от небанкова институция заради планирана почивка – това са най-често млади хора до 30-годишна възраст.

Този тип финансиране покрива битовите нужди предимно на хора, които определят себе си като представители на ромския етнос.

Колко и за колко време

Над една трета (36%) от бързите кредити се теглят за срок от между половин и една година. Цели 10% признават, че процесът на връщане се точи повече от 12 месеца.


ITF Group отчете 100% ръст на печалбата: Какво стои зад финансовите резултати на компанията за бързи кредити?

ITF Group отчете 100% ръст на печалбата: Какво стои зад финансовите резултати на компанията за бързи кредити?

Разговаряме със Светослав Ангелов, СЕО на ITF Group

Бърз кредит със срок от месец или до заплата се тегли само в 5% от случаите, а 7% от този тип заеми се връщат в този кратък срок.

Според АОНК изследването „оборва мита за потребителите с твърде много кредити“. От него разбираме, че 82% от използвалите такова финансиране имат зад гърба си не повече от 3 кредита, а близо половината имат достъп и до стандартно банково финансиране. Авторите на проучването смятат, че последното доказва, че тези хора „са избрали небанкова институция заради бързина и удобство, а е заради липса на алтернатива“.

Article source: https://money.bg/credits/barzi-krediti-v-balgariya-koy-tegli-i-za-kakvo.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment