// you’re reading...

Проба

Условна присъда за бивш шеф на ОЛАФ


Бившият директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Джовани Кеслер бе осъден на една година затвор условно от съд в Брюксел, съобщиха местни медии. Прокуратурата поиска по този случай наказание от 14 месеца лишаване от свобода, като допусна отложено изтърпяване.

Кеслер е признат за виновен в незаконно подслушване. Случаят е свързан с разследване срещу бившия еврокомисар по здравеопазването Джон Дали (Малта), който бе принуден през 2012 г. да подаде оставка заради съмнения в корупция. При разследването на случая Кеслер е участвал в незаконен запис на телефонен разговор. По делото в белгийския съд има свидетелства, че той е извършил и незаконен разпит на един от свидетелите.

През 2017 г. Кеслер се оттегли от ръководството на ОЛАФ и оглави италианските митници. Днес той е един от съветниците на украинските власти по въпросите на борбата с корупцията.

Джон Дали е разследван по твърдения, че свързан с него и вече покоен търговец е поискал подкуп от 60 милиона евро от шведско дружество, за да се промени европейското законодателство за тютюневите изделия./БТА


Article source: http://www.economynews.bg/условна-присъда-за-бивш-шеф-на-олаф-news109563.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment