// you’re reading...

Проба

Volvo официално и за постоянно слага край на дизела

Шведският автомобилен производител Volvo се сбогува окончателно с дизеловия двигател, предава Reuters, цитирайки изявление на компанията. Всички модели на марката с т. нар. „тежко гориво“ ще бъдат премахнати до началото на 2024 година.

Само след няколко месеца последното задвижвано с дизел Volvo ще слезе от поточната линия. Volvo Cars ще бъде един от първите производители, предприели тази стъпка, като причите са променящото се пазарно търсене и по-строгите регулации за вредни емисии„, казват от автомобилната компания.

Снимка 605568

Източник: Volvo

Както се очаква, акцентът в производството вече ще е над електромобилите.

Въпреки че дизеловите двигатели отделят по-малко CO2 от бензиновите двигатели, те отделят повече азотни оксиди (NOx), което се отразява негативно на качеството на въздуха. Това кара скандинавците напълно да се откажат от такива мотори.

От Volvo обясняват, че дизелът някога е бил техният основен източник на приходи, но сега вече той е заменен от електрически превозни средства и хибридни агрегати. Целият преход е отнел едва 5 години – през 2019 година основната част от продажбите на автомобили от марката се е падала на дизели, докато в края на 2022 година техният дял е 8,9%, посочва Reuters.

Най-новият 2,0-литров турбодизелов четирицилиндров двигател на Volvo развива мощност от 148 до 232 к.с. в зависимост от модификацията (D3, D4, D5).


Tesla пусна и Volvo в зарядната си мрежа

Tesla пусна и Volvo в зарядната си мрежа

Ford, GM и Rivian вече се присъединиха

Дизеловият двигател се предлага с единичен или двоен турбокомпресор, като дори получава мека хибридна технология за подобряване на екологичните му характеристики.

Според последните данни за продажбите за август 2023 година, електрическите автомобили представляват 33% от продажбите на Volvo, а на автомобилите с ДВГ – 67%.

Article source: https://money.bg/auto/volvo-ofitsialno-i-za-postoyanno-slaga-kray-na-dizela.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment