// you’re reading...

Проба

Това е бойната машина, която ОАЕ предлага на България

Бронирани машини от последно поколение предлага на България водещият държавен военен производител от Обединените арабски емирства. 8-колесната амфибия Rabdan притежава модерни системи и цялата ѝ поддръжка може да се извършва у нас, става ясно от официалното представяне на модела.

Детайли: Rabdan е модулна многоколесна бойна машина, която може да се придвижва по суша и вода. Тя е с „изпитана във времето ходова част, произведена от страна членка на НАТО“, като двигателят и скоростната кутия са американски.

Амфибията може да се оборудва с различни системи за командване, управление, разузнаване и високотехнологично въоръжение, се посочва в информацията за медиите.


Военните машини от САЩ за $1,5 милиарда, които България може да закупи: какво точно ще получим

Военните машини от САЩ за $1,5 милиарда, които България може да закупи: какво точно ще получим

За модернизацията на сухопътните ни войски се говори отдавна

В специализираните издания се посочва, че Rabdan е подобрена версия на турската бойна машина Otokar Arma 8×8, като освен това определени елементи са базирани на наученото от дългогодишната експлоатация в ОАЕ на стотици руски БМП-3.

Възможни са различни конфигурации на въоръжението – 100-милиметрово основно оръдие или 20-милиметрово автоматично с повишена скорострелност, картечница, противотанкови или зенитни ракети. Може да бъде с купол, аналогичен на този на БМП-3 или да е с роботизирана система, която борави с оръжията.

Производител е EDGE Group – най-големият държавен конгломерат в сферата на сигурността и отбраната в ОАЕ. Офертата му е чрез трансфер на технологии, ноу-хау и добри практики цялостната комплектация и поддържка на машините – гаранционна и извънгаранционна, да се осъществяват от български компании.

Какво следва: Ако се стигне до сделка, бойните машини могат да бъдат доставени в рамките на 5 години, а изплащането им ще е в срок от 12 г. Цена не се посочва. Според военни медии цената на бройка е около 1,6 млн. долара.


РИЛА 8x8 и РИЛА 4x4 MRAP - как ще изглеждат произвежданите в Бургас бронирани военни машини

Ето как ще изглеждат произвежданите в Бургас бронирани военни машини

Различните конфигурации на РИЛА 8×8, както и други модели бронирани автомобили на IAG, ще се произвеждат и в България

Контекст: Българската армия продължава да разчита преди всичко на бойни машини, останали от съветско време. В голямата си част те са с остарели системи, а немалко са и амортизирани след десетилетия „в строя“.

Нашата страна започна процедура по закупуването на нова техника за сухопътните войски за 1,5 млрд. лева, но търгът беше спрян през 2020 г. заради прекалено високите цени на стигналите до финалния етап Patria и General Dynamics – с по около 30% над тавана.

Така в началото на този месец Държавният департамент на САЩ одобри потенциална сделка за продажбата на 183 бронирани машини Stryker за България.

Article source: https://money.bg/techno/tova-e-boynata-mashina-koyato-oae-predlaga-na-balgariya.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment