// you’re reading...

Проба

Цените на млякото в Индия скочиха с 15%

Световният лидер в производството на млечни продукти Индия е изправен пред значително увеличение на цените на млякото, което ще продължи дълго време, пише CNBC. „През последната година имаше изключителен ръст на цената на млякото и млечните продукти – около 14-15%“. Това заяви Р.С. Соди, който е бивш управляващ директор на най-голямата млечна компания в Индия Gujarat Cooperative Milk Marketing Foundation.

Скокът в цените се дължи на поскъпването на фураж, увеличеното търсене на сладолед и заразна болест по говедата, както и на други фактори.

От страната идва 22% от световното производство на мляко, тя е следвана от САЩ, Китай, Пакистан и Бразилия.

Цените на млякото в Индия са се повишили от 46 рупии до 53 рупии за литър (между 0,55 и 0,64 долара) от ноември 2021 г. до началото на май. Това сочат данни за цените на хранителните стоки на Mintec, цитирани от изданието.

Това е натиск за индийците, които са най-големите потребители на мляко в света. Консумацията на глава от населението е около 440 мл. на човек на ден. Всеки индиец започва деня си с мляко, а много индийски десерти се правят предимно или само от мляко“, заяви Соди.


Защо най-големият производител на мляко в света може да увеличи вноса на млечни продукти?

Защо най-големият производител на мляко в света може да увеличи вноса на млечни продукти?

Страната дори обмисля временно премахване на вносните мита за тези продукти

По-скъпият фураж

По-високите цени на фуражите за едър рогат добитък са в основата на скока в цените на млякото. Храната за животните обикновено е царевица, пшеница, ориз и овес и други зърнени храни, според Националния съвет за развитие на млечните продукти на Индия. Много от тези култури отбелязаха големи скокове в цените в средата на миналата година и остават високи. По-високи са и разходите за транспорт, съхранение и енергия.

Чума и пандемия

Милиони от популацията на млекодайния добитък в страната бяха измъчвани от кожно заболяване, което доведе до намалено производство на мляко. „Изчислено е, че болестта е погубила над 300 000 говеда миналата година, което е повлияло на производството на мляко“, според Андрю Уудс от Mintec .

Според прогнозите на Соди цените може да паднат след ноември тази година. и то с 2 до 3 рупии на литър до около 50 рупии на литър, заяви той.

Article source: https://money.bg/economics/tsenite-na-mlyakoto-indiya-skochiha-s-15.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment