// you’re reading...

Проба

Първата частна космическа станция ще бъде изстреляна през 2025-а

Първата частна космическа станция трябва да излети в околоземна орбита след малко повече от две години. Калифорнийската компания Vast Space планира да планира да използва ракета на SpaceX Falcon 9, за да изстреля първата в света комерсиална космическа станция, наречена Haven-1 през август 2025 г., съобщиха компаниите.

Освен това ще се предлагат екскурзии за четирима души до новата станция, която може да бъде с продължителност до 30 дни. Космическият кораб, с който ще пътуват пътниците също ще бъде изстрелян с Falcon 9, а астронавтите ще пътуват на капсула Dragon на SpaceX.

Целта на компанията е да управлява „100-метрова многомодулна въртяща се космическа станция с изкуствена гравитация, изстреляна от транспортната система Starship на SpaceX“, коментират представители на компанията Vast.

Най-мощната ракета, създавана някога Starship все още е в процес на разработка. T полетя за първи път само миналия месец.

Основателят и главен изпълнителен директор на Vast Джед Маккейлъб инвестира 300 милиона долара и не планира да търси външни инвестиции за Vast, докато компанията не изгради предложената космическа станция и не може да генерира приходи. Това сподели самият той, като Т признава, че цялостният проект вероятно ще му струва над 300 милиона долара, пише CNN.

Не е сигурно, че Vast наистина ще стане първата компания, изпратила частна космическа станция в орбита. Проектът за космическа станция е изключително сложно начинание, за което са нужни множество тестове и ключови технологии. Според Маккейлъб Vast ще има предимство, защото може да използва системи, които вече са разработени за космическия кораб Dragon на SpaceX.

А в края на 2021 г. НАСА отпусна 415 милиона долара на три частни екипа, водени от Blue Origin, Nanoracks и Northrop Grumman. Космическата агенция иска поне една комерсиална станция да бъде готова и да работи в ниска околоземна орбита, да дойде МКС да спре да функционира в края на 2030 г.

Article source: https://money.bg/companies/parvata-chastna-kosmicheska-stantsiya-shte-bade-izstrelyana-prez-2025-a.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment