// you’re reading...

Проба

Възстановиха ли се световните вериги за доставки и кои са "тесните" места

Причините за закъснения при международната логистика са свързани основно с „тесни“ места в инфраструктурата на пристанища, летища и други логистични центрове, а не със самите транспортни процеси, се казва в доклад на Световната банка, чието публикуване съвпада с това на индекса за ефективност на логистиката, пише „Комерсант“.

Така, през лятото на 2022 г., 12% от всички контейнери в света са се намирали на кораби, чакащи разтоварване на пристанища. От Световната банка отбелязват, че за да се намали времето за доставка на товари, е необходимо да се увеличат в световен мащаб инвестициите в транспортна инфраструктура, да се ускорят митническите процедури и да въведат нови технологии за проследяване превоза на товарите.


Западни страни спряха товарните превози на Русия през своя територия.  Какви са новите маршрути за доставки

Западни страни спряха товарните превози на Русия през своя територия. Какви са новите маршрути за доставки

Първата партида контейнери от Индия за Русия вече е изпратена през Иран

Средно времето на забавяне на товарите в пристанищата в света е от три до девет дни, като най-голямо е забавянето на товарите в пристанищата на Близкия изток и Африка. Така например, по данни на Световната банка, в периода май-септември 2022 г., средното време на забавяне, е било: три дни в Сингапур и Индия, седем в САЩ и десет в Германия.

В световен мащаб, средното време за доставка на товари по море за посочения период е 44 дни със стандартно отклонение от 10,5 дни, но само 60% от това време е било за транспорт, а останалото – за товарене, разтоварване и прехвърляне от едно транспортно средство на друго. Пояснява се, че на контейнерното корабоплаване, като най-евтиният способ за доставка, се падат половината от международните доставки в стойностно изражение, а на въздушния транспорт – 35%, макар че при нето закъсненията при превоза на товари са средно три пъти по-кратки.

Разгледано от друг ъгъл, при износа на товари забавянията са свързани преди всичко с качеството на логистиката (например, контейнерът трябва да пристигне на пристанището предварително). Докато при внос, за забавянията на товарите „допринасят“ по-често митническия и валутния контрол.


Как ще се развива световната търговия след войната в Украйна

Как ще се развива световната търговия след войната в Украйна

Петте сценария на Световния икономически форум

Основните проблеми в логистиката, възникнали по време на пандемията, вече са решени: т.нар. индекс на „натиск“ върху веригите за доставки достигна своя връх в края на 2021 г. (тогава беше 4,3 стандартно отклонение от историческата средна стойност), а през март 2022 г. се понижи до 2,8, и след кратко повишение през април, постепенно падна на „почти нормални“ нива (0,9) до септември.

В резултат на това, тарифите за превоз на товари с света през есента на миналата година се върнаха около нивата отпреди пандемията.

Независимо от това, санкциите повлияха в посока нарастване на закъсненията в пристанищата в Северна Европа (заради ограничения на дейността на руски корабособственици). На свой ред, изтеглянето от руския пазар на големи западни логистични компании и санкциите спрямо Руските железници, доведоха до пренасочване на транзитните товарни жп превози от Китай до Европа, към доставки по море.


Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари

Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари

Страната иска да замени (част от) чуждестранните кораби със собствени

Article source: https://money.bg/economics/vazstanoviha-li-se-svetovnite-verigi-za-dostavki-i-koi-sa-tesnite-mesta.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment