// you’re reading...

Проба

Струва ли си рискът на развиващите се пазари

Няма нищо по същество лошо в инвестирането на развиващите се пазари. Нова изследователска статия от анализаторите на хеджфонда AQR твърди, че те изглеждат като страхотна инвестиция в момента. А евтините индексни фондове обикновено са много добър начин за инвестиране във всеки клас активи, независимо дали става дума за акции или облигации.

Но в случая с нововъзникващите пазари е възможно и да има изключения. В момента може да си помислите, че вашият индексен фонд за нововъзникващи пазари, моделиран от MSCI Emerging Markets Index, е „диверсифициран“, но не е точно така.

Китайските акции представляват 32% от фонда, а тайванските – още 15%. Което означава, че около половината от целия фонд е изложен на риск във все по-напрегнатата ситуация между Китай и Тайван. Това нарушава всяко възможно правило за диверсификация. Както е ясно, никой няма категорична представа дали Китай ще нахлуе в Тайван или не, както съюзникът на Китай Русия направи с Украйна.

Подобна ситуация имаше и с „източноевропейските“ фондове до началото на миналата година. Те бяха силно инвестирани в Русия, в съответствие с техния индекс. Тогава тези инвестиции паднаха до нула. Това е още преди да се говори за другите проблеми свързани с Китай.


Защо да изберете БФБ пред международните пазари?

Защо да изберете БФБ пред международните пазари?

Пазарната капитализация на Българската фондова борса, съотнесена към БВП на страната ни, е едва около 8%

Като например, че се управлява от една партия, както и че правилата за одит и разкриване на информация са в най-добрия случай съмнителни. За пример – британецът Антъни Болтън, един от най-великите мениджъри на пари на своето поколение, беше тотално разбит от различни случаи на измами, когато се опита да управлява китайски фонд преди десетилетие.

Изминаха само две години, откакто китайското правителство започна масивна атака срещу своите водещи технологични компании, като Alibaba и Tencent.

Как се инвестира рационално при такава среда? Ако едно портфолио е диверсифицирано в много различни пазари, рисковете, породени от всеки отделен пазар, са управляеми. И си струва да се заложи, особено ако акциите са евтини и инвеститорите имат широк марж на сигурност. Но това не е, което имаме в индексните фондове на развиващите се пазари.

Китай в този момент е толкова огромен и толкова могъщ, че дори не е обект на обичайните ограничения на международната общност. Повечето нововъзникващи пазари трябва да спазват общите правила на международното право и собствеността, или ще се окажат изолирани от останалия свят. Китай има най-голямата икономика в света на развиващите се пазари и на практика може да прави каквото си иска.

Доводът срещу това, което беше направено най-красноречиво преди малко повече от десетилетие, точно когато нововъзникващите пазари бяха нагоре, идва от стратега на SG Securities Албърт Едуардс.

Тогава най-голямата инвестиционна мания беше за така наречените BRIC страни, което означава Бразилия, Русия, Индия и Китай. Едуардс (който е британец) го нарече вместо това „Кърваво нелепа инвестиционна концепция“, въпреки че той приписа тази фраза на писателя за инвестиции Питър Таскър.

Инвеститорите се натовариха с нововъзникващите пазари и особено BRIC, защото смятаха, че превъзходният икономически растеж ще генерира по-висока възвръщаемост на инвестициите.

Но, както каза Едуардс през ноември 2011 г., „Когато погледнете доказателствата, няма абсолютно никаква връзка между възвръщаемостта на инвестициите и икономическия растеж, защото инвеститорите плащат премия за истории за растеж и нямат право на грешка.“


Банкова криза? За три дни Бъфет инвестира близо $500 милиона в акции на голяма енергийна компания

Банкова криза? За три дни Бъфет инвестира близо $500 милиона в акции на голяма енергийна компания

Berkshire вече е налял около 11,1 милиарда долара в Occidental

След като Едуардс написа тези думи, фондовият пазар на САЩ е нараснал с 300%, а развитите международни пазари в Европа и Азия, проследявани от индекса MSCI EAFE, са нагоре със 110%. Развиващите се пазари? Опитайте с 45% общо. A BRIC са ви спечелили мизерните 31%. От друга страна, ако сте купили нововъзникващи пазари, когато са били наистина, наистина евтини, вие сте се справили великолепно.

През 1997-98 г. нововъзникващите пазари се сринаха в световен мащаб след спукан балон сред „тигрите“ от Югоизточна Азия и фалита на руското правителство. Индексите на развиващите се пазари паднаха с повече от половината от стойността си.

Още в началото на 2003 г. индексът MSCI Emerging Markets беше с една трета по-нисък, отколкото преди десетилетие. Данните на SG Securities показват, че до този етап акциите на нововъзникващите пазари са се продавали средно само осем пъти над прогнозираните печалби на акция – което е евтино по стандартите на финансовата история и е около половината от съотношението цена/печалба на акциите в развитите пазари на САЩ, Западна Европа, Япония и Австралия.

През следващите 4 години и половина инвеститорите направиха повече от 400% възвръщаемост на парите си. Преди балонът да се спука в световната финансова криза. Ако приемете грубото и гладкото, откакто концепцията за BRIC беше въведена през ноември 2001 г., BRIC и нововъзникващите пазари като цяло се представят по-добре от САЩ и акции на международно развитите пазари.

Средната месечна възвръщаемост, според MSCI, е била 1% за BRIC и 0,9% за нововъзникващите пазари като цяло, в сравнение с 0,76% за САЩ и 0,61% за международни. Но, разбира се, волатилността също е била много по-висока. И те са постигнали малки или никакви печалби от 2007 г. насам.

В скорошно проучване „Re-Emerging Equities,“ AQR твърди, че нововъзникващите пазари днес са почти толкова евтини, в относително изражение, колкото са били от края на 90-те години на миналия век.

Спадът на нововъзникващите пазари от 2020-21 г. означава, според AQR, че ви се плаща за рисковете. Всъщност има още една причина да разгледаме нововъзникващите пазари: Доказателството е, че те са склонни да имат по-ниски корелации със САЩ и акции на развитите пазари.

Има алтернативи, дори и без да плащате високи такси за мениджър, който смята, че може да победи пазара. Борсово търгуваният фонд iShares Emerging Markets Ex-China EMXC, прави точно това, което пише на етикета, и има ниско съотношение на разходите от 0,25%. Най-големият недостатък е, че все още са 22% инвестирани в Тайван.

По-интересен е Global X MSCI Next Emerging Markets and Frontier Markets ETF, който избягва Китай, Тайван и други големи страни като Индия и Бразилия като цяло. Вместо това е инвестирал в Саудитска Арабия, Индонезия, Тайланд, Мексико и други.


Китай ще бъде най-големият двигател на глобалния растеж следващите 5 години

Една от най-засегнатите икономики от пандемията ще бъде най-големият двигател на глобалния растеж следващите 5 години

Перспективите за глобалния растеж са най-ниски от последните няколко десетилетия

Той е доста добре диверсифициран – най-представените страни сред неговите холдинги, Саудитска Арабия и Индонезия, представляват около 10% от портфолиото всяка. Изглежда, че предлага шанс за улавяне на премия за капиталов риск за нововъзникващите пазари в световен мащаб, без да се налага да гадаете дали Си Дзинпин ще нахлуе в Тайван.

И таксите са много разумни, особено за това, което е, от 0,55% годишно. Междувременно майсторите „направи си сам“, които искат да заложат на отделни региони или държави, имат много други възможности. Например Franklin Templeton предлага набор от евтини ETF-и за много отделни държави и за региони.

Например, латиноамериканският фонд Franklin Templeton таксува само 0,19%. Той е изложен най-вече към акциите на Бразилия и Мексико, заедно с някои други страни като Чили.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

Article source: https://money.bg/finance/struva-li-si-riskat-na-razvivashtite-se-pazari.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment