// you’re reading...

Проба

АЕЦ "Козлодуй" с нов доставчик на ядрено гориво


Американската компания „Уестингхаус“ (Westinghouse) подписа договори за доставка на уранов материал с корпорациите „Камеко“ (Cameco) и „Уренко“ (Urenco) в Министерството на енергетиката вчера, съобщиха от българското енергийно ведомство. Това стана в знак на партньорство и готовност за осигуряване на надеждни и сигурни доставки на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. 

Доставките по подписаните договори ще се използват от „Уестингхаус“ за производството и доставката от 2024 година на свежо ядрено гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“. Договореният уранов материал ще бъде доставен в завода на „Уестингхаус“ в Швеция, където ще бъде използван в процеса на производство на касетите свежо ядрено гориво. 

БТА припомня, че в края на миналата година АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Швеция АВ“ подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок на атомната ни централа. Служебният министър на енергетиката Росен Христов уточни тогава, че срокът на договора е 10 години. Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво. 

В срещата, чийто домакин бе министърът на енергетиката Росен Христов, участваха представители на ръководствата на трите чуждестранни компании, на българските БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“, както и посланиците на САЩ, Великобритания, Канада и Швеция. Всички те изказаха своите благодарности за сътрудничеството с Министерството на енергетиката и дадоха висока оценка на реалните постижения на министър Росен Христов и неговия екип за диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. 

„Нашето убеждение е, че не може да говорим за сигурност в енергетиката, без да имаме диверсификация на доставките. Освен геополитически съществуват и технически рискове и когато имаш повече от един доставчик, подобни ситуации се преодоляват по-лесно и по-бързо. Това виждане прилагаме и за доставките на газ“, обясни министър Христов, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката.


Article source: http://www.economynews.bg/аец-козлодуй-с-нов-доставчик-на-ядрено-гориво-news107842.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment