// you’re reading...

Проба

Първата АЕЦ на Турция вече официално е ядрен обект


АЕЦ „Аккую“ в Турция получи официално статут на ядрен обект с пристигането на първото ядрено гориво, каза министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, както предаде Анадолската агенция (AA) за БТА съгласно споразумението за  обмен на информация между двете агенции.

Ядреното гориво – уранови пелети – беше доставено на летище Адана от Русия при строги мерки за сигурност.

Всяка с тегло 4,5 грама, урановите пелети бяха натоварени на три камиона и превозени до АЕЦ „Аккую“ в окръг Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие.

Първата стъпка към изграждане на АЕЦ в Турция беше направена през 2010 г., а самото строителството започна през 2018 г. В момента се изграждат четири атомни реактора.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез обяви, че АЕЦ „Аккую“ добавя нов енергиен ресурс за диверсификация на енергийното портфолио на държавата.

„Атомната енергия вече не е далечна цел за Турция. Надяваме се през следващата година да започнем да произвеждаме електричество от атомна енергия“, каза той.

Според Донмез четирите реактора на АЕЦ „Аккую“ ще осигуряват надеждна, непрекъсната, устойчива и екологична енергия в рамките на експлоатационен план от 60 години с възможност за 20-годишно удължаване.

След като всички реактори на АЕЦ „Аккую“ заработят, централата ще задоволява 10% от нуждите на страната от електричество.


Article source: http://www.economynews.bg/първата-аец-на-турция-вече-официално-е-ядрен-обект-news107945.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment