// you’re reading...

Проба

Топ десет на най-скъпите сделки за продажба на професионални спортни отбори в световен мащаб

След рекордната 2022 г., продажбите на професионални спортни отбори отново се увеличават. Продажбата на американския футболен отбор Washington Commanders за 6,05 милиарда долара, вече одобрена и ще бъде най-високата сума, платена за спортен отбор, след като бъде завършена сделката.

Следващата графика показва най-големите продажби на спортни отбори в историята. Пубкувана е в сайта Visual Capitalist, като са използвани данни от Wall Street Journal и CBS Sports.

The ten most expensive professional sports team sales shown as sized bubbles. The Washington Commanders sale is number one at $6.1 billion.

Продажбата на Washington Commanders заема първото място със сделка за 6,1 милиарда долара. Според някои съобщения обаче има и оферти за 7 милиарда долара за отбора.

Настоящият собственик на отбора Дан Снайдер е един от най-богатите хора в света в спорта. Той е бивш професионален играч по хокей на лед. Снайдер купува отбора за 800 милиона долара през 1999 г. и ако продажбата за 6,1 милиарда долара приключи, ще има възвръщаемост от над 650%.

Продажбата на футболния клуб Chelsea е единствената продажба извън САЩ в списъка. Спортният отбор беше собственост на руския олигарх Роман Абрамович, който беше обект на санкции след нахлуването на Русия в Украйна и беше принуден да продаде отбора.

Милиардерът Тод Бойли купи Chelsea. Твърди се, че той е помогнал за един от „най-драматичните обрати в северноамериканския спорт“ чрез закупуването на Dodgers през 2012 г. за 2 милиарда долара. Отборът спечели MLB World Series през 2020 г.

Може ли някоя потенциална продажба да надмине цената на сделката за Washington Commanders? Би могло това да се случи с някоия грандиозна сделка с футболни отбори като съперниците на Chelsea Manchester United и Liverpool. Собствениците на United обявиха клуба за продажба през 2022 г., надявайки се на оценка от $6,2 милиарда до $7,5 милиарда.

Защо цените на сделките за продажби на спортните отбори са толкова високи?

Спортните отбори бяха предпочитаната инвестиция за ексцентричните предприемачи и се приемаха просто като каприз. Но какво се промени? Има някои фактори, които стимулират високите цени и страстния интерес от страна на милиардерите.

Едното от тях медийният фокус върху спорта. Дигитализацията направи така, че спортът вече има глобална аудитория, а правата за излъчване са се превърнали в основен двигател за растеж на приходите на лигите. Например професионалната лига по американски футбол в САЩ Национална футболна лига (НФЛ), има дългосрочни сделки за медийни права за 115 милиарда долара с големи телевизионни мрежи, Amazon и YouTube TV.

Все пак най-големият двигател на сключването на сделка за покупка на спортен отбор е престижът, свързан с притежаването на такъв.

Article source: https://money.bg/wealth/top-dest-na-nay-skapite-sdelki-za-prodazhba-na-profesionalni-sportni-otbori-v-svetoven-mashtab.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment