// you’re reading...

Проба

Заради фалита на двете банки в САЩ

Администрацията на президента Байдън планира да въведе нови правила за работа за средните по размер на активите банки в САЩ, за да предотврати нови фалити като тези, които се случиха по-рано този месец – на Silicon Valley Bank и Signature Bank, съобщи Wall Street Journal.

Тези два скорошни срива разтърсиха световните пазари по-рано този месец, като още не се знае дали тепърва няма да има още последствия.

Разглежданите варианти за нови правила включват „затягане“ на изискванията за капитал и ликвидност, както и провеждане на годишни стрес тестове на средните по активи банки, пише Wall Street Journal. Преди тези банки се противопоставяха на такива изисквания.

Новите финансови правилата ще бъдат насочени към банки с активи, от 100 до 250 милиарда долара – към тази категория спадаха и наскоро фалиралите банки Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Проучване на WSJ показва, че миналата година, когато основните лихвени проценти започнаха да се повишават от Фед, американски банки са използвали счетоводна тактика, за да избегнат обезценяването на пазарната стойност на облигации за над $500 милиарда. По принцип, доходността на държавните облигации се понижава с повишаването на основните лихви.


Бивш вицепрезидент на Lehman Brothers: Още 50 банки в САЩ са под (вероятна) заплаха от фалит

Бивш вицепрезидент на Lehman Brothers: Още 50 банки в САЩ са под (вероятна) заплаха от фалит

Това е в случай, че не се вземат бързи мерки

Article source: https://money.bg/finance/zaradi-falita-na-dvete-banki-v-sasht-podgotvyat-novi-pravila-za-srednite-banki.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment