// you’re reading...

Проба

10 интелигентни съвета за тези, които искат да направят кариера

Кое е по-интересно – осем часа на ден да попълвате таблици в Excel или да измисляте нови и вълнуващи проекти? Анабел Актън от сайта The Muse предлага няколко рецепти, които да ви помогнат да се откажете от скучната рутина и най-накрая да започнете да създавате нещо ново.

Често ни се струва, че да бъдеш иноватор в работата е просто невъзможно, защото това не зависи от нас. Може би вашата компания не обича рисковете и предпочита да прави всичко по старомодния начин, може би имате амбициозни и плашещи цели, или може би имате толкова дълъг списък със задачи, че започването на нещо ново изглежда немислимо.

Може би това до голяма степен е вярно. Но все пак има някои трикове и решения, които почти всеки може да приложи и да „напомпа иновативните си мускули“.

Ето 10 такива правила, които можете да опитате на работното място и които ще ви помогнат да бъдете по-креативни всеки ден.

Снимка 325330

Източник: Europa.eu

Започнете да провеждате правостоящи срещи

Когато стоите прав, енергията ви се променя напълно. Променя се и енергията на срещата. Организирайте една правостояща среща – и ще видите колко по-бързо минава всичко, колко повече действие и ентусиазъм се пораждат. Ще мине по-малко време, а отборът ще има повече мотивация. Трябва ли първо да убедя шефа си? Подхвърли му тази статия.

Трябва да има източници на вдъхновение около вас

Веднага щом видите нещо в света, което привлича вниманието, намерете място за него някъде наблизо около вас. Това може да бъде всяко откритие: готина реклама в магазина, необичайно организирано меню, дори остроумно писмо, на което четейки се засмяхте. Колкото по-провокативно е това нещо, толкова по-добре? Ако имате място на стената, закачете изрезки там. И ако работите в открито пространство, където няма такова място, направете го поне виртуално в Pinterest.

Снимка 348313

Източник: iStock

Намери приятел

Иновациите рядко се случват във вакуум. Намерете колега с когото се чувствате комфортно, и се нагласете да бъдете отворени един към друг. Насърчете го да опита нещо ново – нека това да бъде ново кафене, където разпускате, нова форма на представяне на идея, четене на статии, които вдъхновяват нещо, или просто мозъчна атака. По-лесно е да го направите заедно, а и е по-добре.


Как да станем богати: Спазвайте тези 10 закона на парите

Как да станем богати: Спазвайте тези 10 закона на парите

За да живеем добре, полагаме усилия за образование, кариера, но трябва да знаем и как работят парите

Поемайте и малки проекти

Често ни се струва, че идеите трябва да бъдат големи, революционни, грандиозни. Но често малките иновациите променят много неща. Такава иновация в малък мащаб има огромни предимства. Случват се бързо и най-често без шум, но привлича вниманието и интереса на колеги и началници. А и по този начин можете да проправите пътя за по-големи и по-сериозни проекти. Опитайте се да променяте някои малки неща възможно най-често: как пишете имейлите или как се възнаграждавате за добра работа, как започвате деловите срещи.

Прегледайте познатите неща

Ние правим много неща автоматично. Това ни помага да вършим работата си успешно, но също така ни пречи да виждаме нови възможности. Подчертайте всички задачи, които правите през целия ден, без да мислите. Отделете малко време и обсъдете как те могат да бъдат направени по различен начин. Понякога нищо няма да излезе от това. Но често ще има нов начин да направите нещо, с което вече сте свикнали.

Снимка 359505

Източник: iStock

Вдъхнете живот

Спри да говориш, започни да го правиш! Превърнете мислите в думи, думите в образи, образите в прототипи. Когато хората видят идеята ви на живо, едва ли ще я забравят, ще я приемат по-сериозно, ще искат да участват в нейното разработване и изпълнение. Дори лошата рисунка е по-добра от елементарна бележка.

Налагане на забрани

Изглежда като парадокс, но ограниченията и бариерите всъщност ви карат да правите нововъведения, принуждавайки ви да мислите по-динамично и творчески. Като упражнение си забранете нещо и вижте какво ще се случи. Забранете използването на определени думи, забранете използването на някои ресурси, забранете си да мислите за някакъв целеви пазар, забранете си обикновените средства за комуникация – и тогава творчеството ви ще бъде засилено.

Снимка 443890

Източник: iStock

Излезте от офиса

Наложете си правилото да излизате навън, дори просто само да обикаляте сградата. По пътя обърнете внимание на това, което виждате. Ако имате нужда от дисциплина в преследването на вдъхновение, превърнете я в игра: потърсете всичко, което започва с буквата А, на първия ден, с буквата Б на втория ден и т.н. Мозъкът ви ще започне да изгражда мостове между това, което виждате, и проблемите, които сте оставили в офиса. Това е красотата на нашето подсъзнание.


5 неща, в които можете да инвестирате без пари

5 неща, в които можете да инвестирате без пари

Има начини да се влагат успешно други човешки ресурси, за да се постигат финансови резултати без големи средства

Бъдете креативни

Твърде много хора започват деня, като проверяват електронната си поща. По-добре е да качите нещо в мозъка си, което насърчава творчеството. Изберете песен, която наистина харесвате, любимия си подкаст или блог и започнете сутринта с нещо такова. Тя трябва да бъде нещо, което подхранва въображението. Ще се изненадате колко много това ще промени отношението ви и нивото ви на креативност през деня.

Снимка 301128

Какво би направил вашият герой?

Когато някой проблем ви озадачава, пуснете тежката артилерия в битка. Съхранявайте списък с любимите си творци някъде близо до вас. И когато възникне проблем, обърнете се към списъка и се запитайте – какво биха направили, за да решат проблема? Как Уили Уонка би решил проблема с опаковането? Как Коко Шанел ще се справи с комуникационния проблем? Как Салвадор Дали ще оптимизира веригата за доставки? Вашият герой ще ви отвори очите.

Такива техники може да изглеждат елементарни, но взети заедно, те ви помагат да видите света в нова светлина. И това е целият смисъл на иновациите – да видиш възможност там, където другите не я виждат. Колкото повече ги практикувате, толкова по-бързо ще се превърнат в обичайния ви начин на мислене и толкова по-иновативни решения ще проникнат в ежедневната ви работа.

Само не забравяйте: да направиш нещо ново се изисква смелост. Действията ви ще вдъхновят някой от колегите ви, който ще иска да се присъедини към вас. И някои дни ще почувствате, че сте поели твърде много. Но събудете вътрешния си воин и продължете напред. И не забравяйте, че всяка съпротива може да бъде преодоляна, ако сте достатъчно упорити.

Article source: https://money.bg/career/10-inteligentni-saveta-za-tezi-koito-iskat-da-napravyat-kariera.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment