// you’re reading...

Проба

Как да си изберете извънградска къща

Изборът на изнъградска къща (вила) е до голяма степен индивидуален въпрос, но има аспекти, които са общи за всички купувачи при избора на къща, коментира за „Известия“ Елена Мищенко, ръководител на отдела за извънградски имоти в „НДВ Супермаркет Недвижимости“. Според нея е необходимо преди всичко да се обърне внимание на парцела: неговото състояние, местоположение, вид разрешително за ползване, наличие на нормален целогодишен вход и комуникации.

По думите на експерта, идеалният случай е „равен парцел с правилна правоъгълна или квадратна форма с вече налични комуникации (електричество, вода и т.н.) и целогодишен вход към него без опасност от наводнения и др. подобни проблеми“.

Експертът по недвижими имоти съветва при огледа на къщата да се прецени както фасадата, така и вътрешното състояние: под, тавани, водопровод, окабеляване, топлоизолация, вентилация и отоплителна система. Също така трябва да проверите основата и външните стени.

Препоръчва се да се обърне внимание и на местоположението на извънградския имот, т.е. за колко време се стига до града или работното място.

В случай че искате да имате градина или затревена площ около вилата, е по-добре да изберете (почти) равен терен, който е подходящ за тревни площи и детски площадки. В същото време, любителите на изкуствени пещери и изкуствени езерца ще търсят планински терен.


Край кои руски мегаполиси има най-голямо търсене на имоти - водачът е изненадващ

Край кои руски мегаполиси има най-голямо търсене на имоти – „водачът“ е изненадващ

Интересът към вили край Москва и Санкт Петербург към момента не е голям

Независимият финансов експерт Александър Патешман също така препоръчва да се оцени състоянието на пътищата до къщата, да се установи местоположението на обществени спирки в близост до вилата и важни социални съоръжения.

Освен това, според него си струва да проучите мястото от рецензии и в интернет във форуми и социални мрежи, за да разберете какво пишат жителите за селището.

Патешман също така съветва да се оцени външното състояние на съседните къщи. Например, изоставени къщи наблизо могат да привлекат вниманието на бездомни хора и в тях да възникне пожар. Добре би било при разговор с бъдещите съседи да установите какви са отношенията между жителите на вилното селище и да разберете подробности за инфраструктурата, плащането на комунални услуги по различно време на годината и др.

Също така е важно да се уверите, че кадастралният план на поземления участък отговаря на действителността. А самата къща е най-добре да огледате с професионален строител, за да не пропуснете евентуални недостатъци, съветват експерти.

И разбира се, преди покупката трябва да проверите за наличието на всички необходими документи за прехвърлянето на имота. В тази връзка, би трябвало да се провери и в съда, дали няма (скрити) утежнения към имота – например недекларирана итотека, или пък запор върху имота заради неизплатени задължения на досегашния му собственик.


Най-скъпите жилищни имоти в Русия, които се продават

Най-скъпите жилищни имоти в Русия, които се продават

Супер луксозните имоти се намират около и в Москва

Article source: https://money.bg/property/kak-da-si-izberete-izvangradska-kashta.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment