// you’re reading...

Проба

Китайският милиардер Гуо Венгуи, обвинен от САЩ в измама за 1 млрд. долара

Китайският милиардер Гуо Венгуи беше арестуван преди ден в САЩ по обвинение, че е измамил инвеститори с 1 милиард долара, за да поддържа разточителен начин на живот, предаде АА.

Гуо Венгуи, известен още като Хо Уан Квок и Майлс Гуо, беше задържан в Ню Йорк заради това, което Министерството на правосъдието на САЩ нарече предполагаема конспирация, включваща незаконно присвояване на средства, получени от хилядите му онлайн последователи.

Гуо Венгуи

Източник: Wikipedia

Гуо Венгуи

Според множество информационни агенции, цитирани от БГНЕС Гуо е прибрал парите, за да купи имение с площ 50 000 кв. м в Ню Джърси, луксозна яхта на стойност 37 млн. долара, спортен автомобил „Бугати“ на стойност 4,4 млн. долара и „Ферари“ на стойност 3,5 млн. долара за сина си.

Прокурорите обвиниха Гуо в измама или присвояване на пари на инвеститори чрез различни схеми, включително медийната му компания GTV Media Group, програма за земеделски заеми чрез „Himalaya Farm Alliance“, ексклузивен членски клуб, известен като G|CLUBS, и криптовалута, наречена „Himalaya Coin“.


САЩ обвиняват водещи финансови инфлуенсъри в измама за $100 милиона

САЩ обвиняват водещи финансови инфлуенсъри в измама за $100 милиона

В списъка влизат 8 души

Срещу Гуо и бизнес партньора му Кин Минг Дже са повдигнати 11 обвинения, включително за измама с ценни книжа и пране на пари, като най-тежкото от обвиненията предвижда наказание до 20 години затвор.

„Моята служба и нашите партньори от правоохранителните органи ще продължим да правим всичко възможно, за да защитим обществото от опустошителните последици на пагубните измамни схеми“, заяви прокурорът на САЩ за Южния район на Ню Йорк Деймиън Уилямс.

Гуо беше отявлен критик на китайското правителство и беше изгонен в Ню Йорк, след като през 2017 г. поиска убежище в САЩ. Той твърдеше, че е преследван от Китайската комунистическа партия заради разобличаването на корупцията в Пекин.

Луксозната сграда Sherry-Netherland в Манхатън, за която се предполага, че принадлежи на Гуо Венгуи

Източник: Getty images

Луксозната сграда Sherry-Netherland в Манхатън, за която се предполага, че принадлежи на Гуо Венгуи

Article source: https://money.bg/wealth/kitayskiyat-miliarder-guo-vengui-obvinen-ot-sasht-v-izmama-za-1-mlrd-dolara.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment