// you’re reading...

Проба

България е в топ 20 на развиващите се икономики в света

В света има 193 държави, но едва няколко от тях са отговорни за по-голямата част от глобалната икономическа продукция. Всъщност, според Световния икономически форум, световната икономика е на стойност 6 трилиона долара към 2019 г. От тях само САЩ отговарят за почти една четвърт от общата икономическа продукция с БВП от 20,76 трилиона долара. На второ място е Китай с 13,6 трилиона долара, изпреварвайки Япония, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) е на стойност 4,97 трилиона долара. Първите петнадесет държави с голям БПВ общо представляват 75% от общото световно икономическо производство.

Последните данни за БВП на страните на Световната банка, показват, че в класацията има известна промяна. Петнадесетте най-големи икономики отбелязаха увеличение на глобалния си дял от икономическия пай между 2019 г. и 2021 г., след като пандемията „затегна“ развиващите се страни. Този дял се равнява на 73 трилиона долара или 76% от общия икономически пай.

Не всички икономики са еднакви обаче. Международният валутен фонд (МВФ) класифицира 152 държави като развиващи се, което ясно показва, че повечето от регионите в света са развиващи се, а не развити. Тези страни имат общо население от 6,74 милиарда. В тях живеят две трети от световното население. Началото на пандемията от коронавирус и руската инвазия в Украйна направи живота много по-труден за тези страни.


Световната икономика може да загуби $1,5 трилиона

Световната икономика може да загуби $1,5 трилиона

Това заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева

Според изчисления на МВФ по време на пандемията от коронавирус, когато Федералният резерв намали лихвените проценти до рекордно ниско ниво, около 100 милиарда долара са „изтекли“ към нововъзникващите пазари, пише Yahoo Finance, който цитира проучването на Insider Monkey.

Повишенията на лихвените проценти през 2022 г. доведе до изтичане на капитал от тези пазари в размер на 87 милиарда долара миналата година според проучване на Lazard Asset Management, което представлява почти 10% от общия клас активи. Изглежда тази година ситуацията се стабилизира, а според Института за международни финанси към 27 януари 2023 г. приблизително 1,1 милиарда долара капитал се влива в нововъзникващите пазари на ден – компенсирайки до известна степен премеждията от 2022 г.

Страните са класирани според брутния национален доход на глава от населението. Данните за БНД (брутен национален доход) са получени от Световната банка и за този анализ са избрани първите тридесет страни. Определен техният индексът на човешко развитие (HDI) и страните се класират според този резултат.


Спадът в цените на петрола и на газа може да е спасил световната икономика. Европа избегна рецесия, но това не важи за САЩ

Спадът в цените на петрола и на газа може да е спасил световната икономика. Европа избегна рецесия, но това не важи за САЩ

Икономиката на Европа се представя по-добре от очакваното през последните месеци

Страната ни се класира на 20-о място сред 30-те държави класацията. Според анализа икономиката на страната ни се оценява на 203 милиарда долара към 2022 г., което й осигурява БВП на глава от населението от 27 890 долара. БНД на глава от населението на България е 11 200 долара.

Точно преди нас (19-то място) е поставена република Мавриций. Страната има БВП от 31,7 милиарда долара, което е едно от най-ниските в света. БНД на глава от населението на Мавриций е 9 920 долара.

След България се нарежда западноиндийска островна държава Барбадос, която има 5 милиарда долара БВП и доход на глава от населението от 17 314 долара. Барбадос е една от малкото страни в този списък, чийто БВП на глава от населението почти съответства на БНД (16 900 долара), което показва, че икономиката му се захранва предимно от местни компании.

В класацията след нас са включени страни като Антигуа и Барбуда, Федерация Сейнт Кристофър и Невис (Северна Америка), Република Палау, Съединени мексикански щати, Венецуела, Малдиви, Република Сейшели и други.

Северната ни съседка Румъния се класира на 11-то място, като за нея се посочва, че БВП е на стойност 780 милиарда долара, което й осигурява висок БВП на глава от населението от 40 672 долара. Брутният национален доход на глава от населението на Румъния е по-малко от половината от нейния БВП на глава от населението и възлиза на 14 160 долара.

На 10-о място е поставена Русия с БВП 4,6 трилиона долара, а БНД на глава от населението е 11 610 долара.

Южната ни съседка Турция е на 7-мо място, като за нея се изчислява, че има БВП от 3,54 трилиона долара, заедно с доход на глава от населението от 40 883 долара. БНД на глава от населението в Турция е 9 900 долара.


Предварителни данни на НСИ: Ръст от 3,4% на българската икономика за 2022 година

Предварителни данни на НСИ: Ръст от 3,4% на българската икономика за 2022 година

Миналата година БВП на един зает у нас се увеличава реално с 2,1% в сравнение с 2021 година

На първо място е Полша. Страната има 1,6 трилиона долара БВП и 44 289 долара БВП на глава от населението. 16 850 долара е БНД на глава от населението. Нейната икономика е шестата по големина в Европейския съюз и има голяма и стабилна банкова система. Производствената индустрия, минното дело и машините са едни от най-големите сектори на Полша и те носят печалби на страната.

В топ 3 са още Кралство Бахрейн и Саудитска Арабия. След тях се нареждат Катар и Чили.

Article source: https://money.bg/economics/balgariya-e-v-top-30-na-razvivashtite-se-ikonomiki-v-sveta.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment