// you’re reading...

Проба

Доларът се понижава към еврото, паунда и йената

По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар умерено се понижава по отношение на големите си конкуренти – еврото, йената и британската лира стерлинг.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се понижи с 0,15% по време на днешната сутрешна сесия. Преди това индикаторът скочи с 1% поради търсенето на защитни активи.

Към 10:25 часа българско време общата европейска валута поскъпна с 0,46% и се на пазара при курс $1,0624 за едно евро срещу $1,0577 за евро при затварянето на сесията в сряда.

Британската лира стерлинг в същото време се покачва спрямо долара с 0,30% – до $1,2101 за един паунд в сравнение с $1,2057 за паунд в края на търговия в сряда.

Обменният курс на американската валута по отношение на японската възлиза на 132,65 йени за един долар при 133,42 йени за долар ден по-рано.

Инвеститорите очакват резултатите от мартенското заседание на Европейската централна банка, което ще приключи в четвъртък. Повечето анализатори очакват повишение на основните лихвени проценти в в с 50 базисни пункта.

Също така участниците на пазара продължават да оценяват данните, публикувани предишния ден, че продажбите на дребно в САЩ през февруари са намалели с 0,4% в сравнение с предходния месец. В същото време през януари, според ревизирани данни, продажбите са скочили с 3,2% – най-високият темп от март 2021 година.

Производствените цени в САЩ (PPI) са се повишили с 4,6% през февруари спрямо същия месец на миналата година, след като скочиха с 5,7% през първия месец на годината, съобщи Министерството на труда. На месечна база показателят се понижи с 0,1% след покачване с 0,3% през януари.

Сега много анализатори очакват Фед да остави лихвените проценти непроменени след заседанието си през март, въпреки че консенсусната прогноза все очаква повишение с 25 базисни пункта.

Article source: https://money.bg/finance/dolarat-se-ponizhava-kam-evroto-paunda-i-yenata.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment