// you’re reading...

Проба

При евентуален "таван" на цените на петрола й

Саудитска Арабия няма да продава петрол на никоя страна, която реши да наложи ценови „таван“ на саудитските доставки на петрол. Това е заявил саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман Ал Сауд в интервю, публикувано в Energy Intelligence.

„Ако износът на саудитски петрол попадне под ограничения, ние няма да продаваме петрол на никоя страна, която налага ценови „таван“ на нашите доставки, и ще намалим добива на петрол. Не бих се изненадал, ако други страни направят същото“, казва той, коментирайки законопроекта за борба с картелите NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act), който предполага, че правителството на САЩ ще може да заведе антимонополни искове срещу членовете на ОПЕК и техни партньори.

Политиката на ограничаване на цените ще провокира нестабилност на пазарите и ще забави развитието на петролната индустрията, казва още министърът.


Саудитска Арабия: ОПЕК+ няма да увеличи добива на петрол до края на годината

Саудитска Арабия: ОПЕК+ няма да увеличи добива на петрол до края на годината

В Европа и САЩ се наблюдава забавяне на търсенето на петрол, докато в Азия то расте бързо

„Принуден съм да повторя позицията си, която официално заявих през септември, а именно, че подобна политика (на ограничаване на цените на петрола) неизбежно ще повиши нестабилността и волатилността на пазарите и ще се отрази негативно на петролния сектор“, казва саудитският енергиен министър.

Той също така отбелязва, че организацията ОПЕК+ „положи всички усилия и успя“ да осигури стабилността на световните енергийни пазари.


Русия се еманципира от използването на услуги от Запада при износа на петрол

Русия се „еманципира“ от използването на услуги от Запада при износа на петрол

Възможно е „таванът“ на цените на изнасяните от Русия петрол и нефтопродукти да бъде понижен

Article source: https://money.bg/economics/pri-eventualen-tavan-na-tsenite-na-petrola-y-sauditska-arabiya-nyama-da-prodava-neft-na-strani-nalozhili-ogranicheniya.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment