// you’re reading...

Проба

Дания се готви за спад на жилищния като този от 2009-а

Централната банка на Дания намали още прогнозата си за цените на жилищата за 2023 г., на фона на нарастващите разходи за заеми и по-ниската покупателна способност.

Скандинавската страна, която имаше най-дългия период на отрицателни лихвени проценти в света, сега вижда резултата от покачването им върху имотния пазар. Цените на жилищата падат по-бързо, отколкото в еврозоната, според Nationalbanken. Цените на жилищата в Дания вероятно ще паднат 9,4% тази година. За сравнение септемврийската прогноза на банката беше за спад от 5,6%, пише Bloomberg.


Пазарът на жилища в Дания потъва

Пазарът на жилища в още една скандинавска страна потъва

Датската централна банка повиши лихвените проценти за пети пъти

Прогнозата идва, след като цените на жилищата в Дания паднаха за седми месец през януари, което корекция надолу от 10%, спрямо пика през юни. Понижаването на цените е подобно на това в съседна Швеция, където пазарът утихна след като цените паднаха с около 15% спад – това беше сред най-големите спадове в световен мащаб.

Спадът тази година ще е най-големият от 2009 г. досега, когато пазарът беше ударен от световната финансова криза. Централната банка повиши лихвените проценти пет пъти за осем месеца и призова правителството да се увери, че реформата на жилищния данък, която беше отложена за 2024 г., ще продължи по план. Това ще има „стабилизиращ ефект“ върху цялата икономика според банката.

„Реформата гарантира, че жилищните данъци ще се повишават и падат с цените на жилищата“, коментират от банката. „Ако реформата на жилищния данък беше въведена преди пандемията, сегашните спадове на цените на жилищния пазар вероятно нямаше да бъдат толкова изразени“, според институцуята.

Article source: https://money.bg/property/daniya-se-gotvi-za-spad-na-zhilishtniya-kato-tozi-ot-2009-a.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment