// you’re reading...

Проба

Бъфет: Дори да ми предложите целия биткойн в света за 25 долара, няма да го взема

Фен ли сте на влакчета в увеселителен парк? Ако отговорът е „да“, то има една инвестиция подходяща за вас: Биткойн.

UBS казва, че 61% от колекционерите милионери отделят до 30% от общото си портфолио за този изключителен клас активи. Търсачите на силни усещания и искрените крипто фенове прекараха последните няколко години, наблюдавайки как алтернативните инвестиции се издигат и падат – понякога с въодушевление, а понякога с онова усещане за свиване на стомаха.

След като достигна исторически връх от около 69 000 долара за биткойн на 10-ти ноември 2021 г., водещата цифрова валута в света оттогава е изтрила приблизително 67% от стойността си, достигайки около 23 500 долара в момента.

Снимка 599528

Източник: Wasabi

Със сигурност биткойнът се повиши отново през последните няколко седмици, като през 2023 г. се е увеличил с почти 42%. Но какво би казал най-известният инвеститор в света на тези, които може мислят да купят биткойн в момента?

„Ако… притежавахте целия биткойн в света и ми го предложихте за 25 долара, нямаше да го взема“, каза Бъфет пред CNBC по-рано тази година.

Освен разочароващия опит на Биткойн, ето още три причини, поради които Бъфет няма да се доближи до него.


САЩ се прицелват във всяка криптовалута с изключение на биткойн: ще се получи ли?

САЩ се прицелват във всяка криптовалута с изключение на биткойн: ще се получи ли?

Председателят на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) иска криптовалутите да се разглеждат като ценни книжа

1. Няма „никаква уникална стойност“

Милиардерът инвеститор не харесва биткойн, защото го смята за непродуктивен актив. Бъфет има добре известно предпочитание към акции на корпорации, чиято стойност – и паричен поток – идват от производството на неща. Но криптовалутите нямат реална стойност, каза Бъфет в интервю за CNBC през 2020 г.

„Те не се възпроизвеждат, не могат да ви изпратят чек по пощата, не могат да направят нищо и това, което се надявате е някой друг да дойде и да ви плати повече пари за тях по-късно, но тогава този човек има проблема.“

Въпреки че Bitcoin е предназначен да осигури реална стойност като платежна система, тази употреба все още е доста ограничена. Както Бъфет вижда, стойността на биткойн идва от оптимизма, че някой друг ще е готов да плати повече за него в бъдеще, отколкото вие плащате днес.

2. Той не смята, че крипто се брои за пари

През годините Бъфет направи голям брой изключително остри забележки за биткойн и криптовалутите: „Нямам биткойн. Не притежавам никаква криптовалута, никога няма да притежавам“, каза той пред CNBC през 2020 г.

Като търгуем актив биткойн процъфтява. Но отговаря ли на трите критерия за пари? Според най-разпространената дефиниция парите трябва да бъдат средство за размяна, средство за съхранение на стойност и разчетна единица.

Но Бъфет го нарича „мираж“

„Това не отговаря на теста за валута“, каза милиардерът пред CNBC през 2014 г. „Това не е трайно средство за размяна, не е средство за съхранение на стойност.“ Той добавя, че това е много ефективен начин за анонимно предаване на пари. Но: „чекът също е начин за предаване на пари“, каза той. „Чековете струват ли много пари само защото могат да предават пари?“

3. Той не го разбира

Бъфет стана един от най-успешните инвеститори в историята, като се придържаше към акции, които разбира. „Имам достатъчно проблеми с неща, за които мисля, че знам нещо. Защо, за бога, трябва да заема дълга или къса позиция в нещо, за което не знам нищо?“


Как Бъфет се сдоби с 20% дял в American Express

Как Бъфет се сдоби с 20% дял в American Express

„Не можете да създадете друга такава компания“, смята милиардерът

Но хората обичат да залагат, каза той пред CNBC след годишната среща на Berkshire Hathaway през 2018 г., което е друг проблем с непроизводителните активи.

„Ако не го разбираш, се вълнуваш много повече, отколкото ако го разбираш. Можете да имате всичко, което искате да си представите, ако просто погледнете нещо и кажете „това е магия.“

Как Бъфет избира печелившите акции?

Инвеститорът милиардер следва стратегията за инвестиране в стойност – която се фокусира върху закупуването на подценени акции на силни компании и задържането им за дълго време.

Просто, нали? Berkshire Hathaway търси компании с добър марж на печалба и такива, които произвеждат уникални продукти, които не могат лесно да бъдат заменени. Както Уорън Бъфет веднъж каза в писмо до своите акционери, „Много по-добре е да купите прекрасна компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на прекрасна цена.“


Най-голямата инвестиционна грешка на Бъфет и колко му е струвала тя

Най-голямата инвестиционна грешка на Бъфет и колко му е струвала тя

Легендарният инвеститор признава за неудачната си инвестиция, станала преди години

Но неприязънта на Бъфет към крипто акциите не означава непременно, че не трябва да купувате биткойни. Дори милиардерът инвестира в сектори, срещу които преди е говорил.

Известно е, че той избягваше технологичните акции, дори в пика на „dot-com балона“, а сега най-големият холдинг на неговата компания е Apple.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

Article source: https://money.bg/panorama/bafet-dori-da-mi-predlozhite-tseliya-bitkoyn-v-sveta-za-25-dolara-nyama-da-go-vzema.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment